ZÁZVOROVÉ KURČA NA PIVE
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 90 MINÚT
Potrebujete:
- kôru z 1 biocitróna
- za hrsť petržlenovej vňate
- morskú soľ
- 100 g tuhého masla
- kúsok čerstvého zázvoru
- 1 kurča
- šťavu z 1 citróna
- 200 ml svetlého piva
- 150-200 ml kuracieho vývaru
- 1 zarovnanú lyžičku sušeného zázvoru
- 2 celé hlávky cesnaku
- 4 mladé cibuľky aj s vňaťou
- 1 strednú cibuľu
POSTUP
- Nastrúhanú citrónovú kôru zmiešajte s nasekanou petržlenovou vňaťou a so soľou. V tejto zmesi obaľte hrubšie plátky masla, na ktoré ešte nastrúhajte zázvor a ihneď zasuňte pod kožu kurčaťa. Nohy zviažte kuchynským špagátikom a krídla obráťte a zasuňte pod brucho. Kura osoľte zo všetkých strán.
- Do pekáča nalejte pivo, vývar, sušený zázvor a premiešajte. Vložte kurča, pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte prekrojené hlávky cesnaku, mladé cibuľky a v rúre vyhriatej na 190 °C pečte 1,5 hodiny. V polovici pečenia kurča obráťte a často ho polievajte vlastnou šťavou.
- Po upečení vyberte kurča z pekáča a nechajte ho asi 15-20 minút odpočívať na doske. Zatiaľ šťavu zaprášte múkou, pridajte citrón nakrájaný na plátky a chvíľu povarte. Ak je šťava príliš hustá, prilejte vývar alebo vodu. Zlejte cez sitko do omáčnika.
- Kurča podávajte naporciované a preliate šťavou. Vhodnou prílohou je ryža, zemiaky alebo dusená zelenina na pare.
Recept na chrumkavé krídelká je TU >>>