sviatok

Dobré jedlo/Valentína Nídelová

Ktoré jedlá vám prinesú v novom roku ŠTASTIE? Určite si niektoré z nich pripravte

S prvým dňom nového roku akoby sa otvárala čistá nepopísaná stránka. Dúfame, že 365 dní, ktoré sú pred nimi, bude šťastnejšie a spokojnejšie, ako v roku 2020. A aby sa nič nepokazilo, Prispieť k tomu má aj konzumácia magických jedál.

Hrozno

Viac ako 100 rokov má španielsky zvyk zjesť o polnoci dvanásť bobuliek hrozna – s každým úderom hodín do polnoci jednu. Tento zvyk sa rozšíril do Portugalska i bývalých španielskych a portugalských kolónií – do Venezuely, na Kubu, do Mexika, Ekvádora, Peru. Každá bobuľa hrozna predstavuje jeden mesiac, takže ak je napríklad tretia bobuľa kyslá, marec bude ťažký. Všetci chcú prehltnúť bobule ešte do polnoci, okrem Peruáncov, ktorí si dávajú ešte trináste hrozno. Má im priniesť v novom roku pokoj.

Zelenina

zelená omeleta
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Kapusta, kel, ružičkový kel – na Nový rok sa jedia vo viacerých krajinách, a to z jednoduchého dôvodu. Ich zelené listy vyzerajú ako zložené peniaze, sú teda symbolom bohatstva. V Dánsku sa je dusená kapusta posypaná cukrom a škoricou, Nemci konzumujú kyslú kapustu, zatiaľ čo na juhu Spojených štátov majú v obľube kel. Traduje sa, že čím viac tejto zeleniny človek zje, tým väčšie bohatstvo ho v budúcom roku čaká.