šošovica

Shutterstock

Ktorá ŠOŠOVICA sa varí najrýchlejšie a strojnásobí SVOJ OBJEM?

Divoká šošovica bola súčasťou stravy lovcov v dobe 8 000 r. p.n.l. Kvôli svojim skvelým nutričným hodnotám je šošovica veľmi cennou potravinou pre vegetariánov.

Niektorí odborníci na výživu a lekári odporúčajú konzumovať šošovicu, ak potrebujeme znížiť hladinu cholesterolu v krvi, alebo ak chceme predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

šošovica
Zdroj: Shutterstock

Dlhé varenie
Varenie šošovice je, bohužiaľ, pomerne zdĺhavá činnosť. Pri eliminovaní tohto malého kuchynského problému nám pomôže nákup sterilizovanej šošovice, ktorá je už uvarená. Šošovica je veľmi rozšírená v indickej kuchyni, kde ju nájdeme pod menom dhal. Po ryži je hneď na druhom mieste v tradičnej indickej kuchyni.

Šošovicová polievka s paradajkovým základom
Čítajte viac
POLIEVKA ako symbol PROSPERITY: Prečo do nej pridávať cestoviny?

Vynikajúco sa pri príprave jedla kombinuje napríklad s petržlenom, pažítkou, cesnakom, olejom, sójovou omáčkou, jogurtom. Nie je potrebné ju namáčať. Hnedú šošovicu je potrebné variť 30 až 60 minút, varenie červenej šošovice trvá len 15 až 20 minút. Pri príprave jedla je potrebné rátať s porciou 60 g šošovice na osobu, pričom po uvarení sa tento objem až strojnásobí.