Kto sú dvaja broskyňoví slávni? Lahodný kokteil a dezert majú rodokmeň

SKVELÉ OVOCIE

Odrody s bielou, so žltou či s červenou dužinou. Viete, aký je medzi  týmito broskyňami rozdiel? Kým tie svetlejšie majú intenzívnejšiu chuť, výraznejšie sfarbené plody obsahujú viac hodnotných rastlinných farbív. Úplne výnimočné sú broskyne nazývané vínové alebo krvavé s tmavopurpurovou dužinou.

POZOR, NEBEZPEČNÉ!

Kôstky broskýň obsahujú kyselinu kyanovodíkovú, presnejšie látky, z ktorých v organizme vzniká kyanovodík. Malým deťom preto dávajte iba odkôstkované broskyne. Nejedzte ani plody, ak sa na nich objavila hniloba, hoci ju vykrojíte. Napadnutá je obvykle celá broskyňa.

SVETOZNÁME BROSKYŇOVÉ

Péche melba

Melba v pohári.
Melba v pohári.
Zdroj: [email protected]_rovena

Vydarený dezert má svetového autora. Vytvoril ho ešte v roku 1892 francúzsky šéfkuchár George Auguste Escoffier, pôsobiaci v Londýne. A má presného adresáta. Austrálska sopranistka Nellie Melbová spievala v Londýnskej opere a Escoffierovi poslala lístky. V opere Lohengreen sa objavila krásna loď v tvare labute. Escoffier inšpirovaný touto scénou pripravil pre Nellie dezert z čerstvých broskýň a vanilkovej zmrzliny a nazval ho péche au cygne (broskyňa s labuťou). O niekoľko rokov pozmenil jeho receptúru, pridal k nemu jahodový toping a premenoval ho na péche melba.

Bellini kokteil

Broskyňové bellini.
Broskyňové bellini.

Taliana Giuseppe Ciprianiho, majiteľa Harryho baru v Benátkach, do ktorého chodieval Ernest Hemingway, Truman Capote či Orson Welles, inšpiroval taliansky maliar z 15. storočia Giovanni Bellini a ružová žiara na jeho obraze. Premýšľal, ako by túto ružovú farbu dostal do nápoja. Vybral si voňavé broskyne, do slávneho kokteilu dal šťavu z bielych broskýň a zalial ju proseccom v pomere 1 : 3. Tento skvelý nápoj má už 73 rokov.

Zdroj foto: Instagram

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil