Nôž, recept

Dobró jedlo/Peter Záhradník

Keď sa v kuchyni POREŽETE, platia RADY, ktoré poznáte? PREČÍTAJTE si, čo FUNGUJE

Najčastejším úrazom, ktorý sa vám v kuchyni môže stať,  je porezanie. Malá ranka sa zacelí aj sama, ale odborník vie, ako sa náprava udeje rýchlejšie.

 A fungujú riešenia, ktoré nepochybne poznáte aj vy?  Umývať ranu, dezinfikovať, či držať ruku vo vyššej polohe? Ako to teda je ?

Pritlačte

„Je síce inšpirujúce pozerať sa na ornamenty krvi s vodou vo výlevke, ale studená voda porezanému prstu nepomôže. Najdôležitejšie je stisnúť ho dvomi prstami druhej ruky. Bez prerušenia tlaku tak robte desať minút,“ upozorňuje prezident Slovenského Červeného kríža a dlhoročný záchranár doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhDr. „V poškodenej cievke sa tak vytvorí krvná zrazenina a krvácanie sa zastaví.“ Myslíte si, že pri drobných zraneniach treba nechať veciam voľný priebeh? Krvácanie sa zastaví samo, ale podstatne neskôr. Podľa odborníka tlakom v rane organizmu pomôžete „opraviť“ defekt v cieve podstatne skôr.

Pomôže, ak ruku budete držať vo vyššej polohe?