objednať časopis
všetky kategórie

Ľudia poznajú slivky dlhé stáročia, jedli ich už v kamennej dobe, čo dokazujú archeologické nálezy. Neboli to však sladké dužinaté odrody ako dnes, ale iné plané formy. Už v 19. storočí sa pestovalo okolo dvesto odrôd sliviek a dnes ich je takmer dvetisíc!

ŠIROKÉ VYUŽITIE

Slivky
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Aby boli slivky dobré, mali by čo najdlhšie zrieť na stromoch. Skoro obraté slivky nie sú chutné. Pritom využitie sliviek je mnohostranné. Do koláčov, knedlí, marmelád, výborný je slivkový kompót, lekvár a hodia sa aj na sušenie.

Ak vám trocha zemiakového cesta ostane, uvarte z neho šúľance
Čítajte viac
Slivkové GULE, KNEDLIČKY, GOMBOLCE: Nech ich už voláte akokoľvek, tento RECEPT sa vám zapáči

SKVELÉ S KOŇAKOM
Najgeniálnejšie zvládli využitie sušených sliviek Francúzi. V Gaskonsku nie ste pozvaní na kávu, ale na pruneaux – na slivky naložené do armagnacu. Slivky v koňaku sa skvele hodia k čokoládovej torte či k vanilkovej zmrzline.

Vyskúšajte slivkovú delikatesu. Upečenú ju máte raz dva >>>