ŠPÍZY Z KAČACÍCH PŔS NA KAPUSTOVOM ŠALÁTE

Laura Witteková

KAPUSTOVÉ triky z rôznych kuchýň sveta

Vedeli ste? Ak prisypete jedlú sódu, kapusta získa zaujímavý tmavomodrý odtieň.

DUSENÁ ČERVENÁ KAPUSTA S HROZIENKAMI

3 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, DUSENIE 45 MINÚT 

Potrebujete:

  • za hrsť hrozienok
  • 150 ml červeného vína
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica masti
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • 1 kg surovej červenej kapusty
  • 2 jablká
  • 1 lyžica brusnicového džemu
  • 1-2 kávové lyžičky octu
  • 1-2 klinčeky
  • soľ, mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. Hrozienka opláchnite a nechajte ich v červenom víne aspoň 30 minút. Cibuľu očistite a pokrájajte na hrubo. V hrnci rozohrejte masť, pridajte cibuľu, cukor a soľ. Opekajte do zhnednutia, aby cibuľa jemne skaramelizovala a zosladla.  
  2. Kapustu pokrájajte alebo nastrúhajte na tenké prúžky. Jablká umyte a pokrájajte na malé kocky. Môžete ich aj nahrubo nastrúhať.
  3. Do hrnca k cibuli pridajte kapustu, jablká, džem, klinčeky a hrozienka aj s vínom. Osoľte, okoreňte, ochuťte cukrom a octom. Ak treba, podlejte vodou a duste asi trištvrte hodiny do mäkka.