objednať časopis
všetky kategórie

Jesenná TORTA PLNÁ CHUTI bude aj u vás hviezdou počas voľných dní

JABLKOVO-ORECHOVÁ TORTA SO ŠKORICOVO-KARAMELOVÝM KRÉMOM
JABLKOVO-ORECHOVÁ TORTA SO ŠKORICOVO-KARAMELOVÝM KRÉMOM
Zdroj: Monika Kóňová foodblogerka www.lapetit.sk

POSTUP:

  1. Dve tortové formy s priemerom 18 cm potrite maslom a vysteľte papierom na pečenie. Ideálne je vystrihnúť spodok a boky samostatne, aby torta mala pekný a pravidelný tvar. Rúru rozohrejte na 175 °C.
  2. Maslo vyšľahajte, pridajte cukor a šľahajte približne 7 minút, kým zmes nie je nadýchaná. Po jednom pridajte vajcia a postupne ich zašľahávajte do maslovej zmesi.
  3. V miske zmiešajte múku s kypriacim práškom, so škoricou a soľou. Do maslovej zmesi pridajte polovicu múky, mlieko a dobre premiešajte. Prisypte zvyšok múky a opäť premiešajte, aby sa všetky suroviny spojili. Nakoniec do cesta pridajte ošúpané a nadrobno nakrájané jablká a orechy.
  4. Cesto rovnomerne rozdeľte do foriem a dajte piecť na 45-50 minút. Upečené korpusy nechajte chladnúť aspoň 15 minút, až potom vyklopte z formy. Pred plnením ich nechajte úplne vychladnúť.
  5. Z vychladnutých korpusov zrežte vrch, ak sa pečením príliš vydul, a potom každý korpus prerežte na polovicu.
  6. Pripravte slaný karamel: Cukor nechajte skaramelizovať v menšom hrnci a neustále ho sledujte. Ľahko sa totiž spáli. Keď začne hnednúť, zľahka ho premiešajte. V druhom hrnci zohrejte smotanu a keď je z cukru karamel, prilejte doň smotanu. Miešajte, kým sa neroztopí, a pridajte soľ. Premiešajte, dajte bokom a nechajte trochu vychladnúť.
  7. Pripravte krém: Vyšľahajte mascarpone so smotanou do tuha. Tesne pred došľahaním pridajte škoricu a 2 lyžice slaného karamelu. Zvyšný karamel použite na ozdobu jabĺčok.
  8. Tortu skladajte tak, aby jedna spodná časť upečených korpusov bola na spodku torty a druhá úplne navrchu plochou stranou hore, čím získate krásny rovný povrch.
  9. Na prvý korpus natrite lyžicu džemu a rozotrite 2-3 lyžice krému. Postupujte tak pri všetkých korpusoch. Na posledný už džem nedávajte, len ho potrite krémom.
  10. Boky torty obaľte krémom a pomocou stierky uhlaďte. Dajte do chladničky stuhnúť – ideálne na 30 minút alebo dlhšie. Potom tortu ešte raz potrite krémom a uhlaďte.
  11. Pred podávaním ozdobte tortu jabĺčkami namočenými do zvyšného slaného karamelu a kvietkami.

Recept na ďalšiu chutnú jesennú tortu nájdete na ďalšej strane >>>

Kategórie