cierny cesnak

Shutterstock

Jedzte ČIERNY CESNAK na srdce aj zlý cholesterol!

Je známe, že cesnak je veľmi zdravý, no ten čierny má takmer dvakrát toľko antioxidantov ako surový. Obsahuje tiež vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6 a C, minerály ako jód, vápnik, železo, selén, horčík, draslík, fosfor, zinok, sodík a mangán.

Čierny cesnak nie je samostatný druh, ako by sa mohlo zdať. Je výsledkom fermentácie toho obyčajného, kuchynského. Celé paličky bieleho cesnaku sa nechajú pri teplote 60 °C zrieť v špeciálnych nádobách 3 až 4 týždne. Jeho čiernu farbu, charakteristickú chuť a vôňu spôsobuje takzvaná Maillardova reakcia, pri ktorej vzniká celý rad prospešných látok.

cierny cesnak
Zdroj: Shutterstock

Aj čerstvý chlieb má vďaka tejto reakcii svoju chrumkavú kôrku. Fermentáciou cesnaku sa stráca výrazná, ostrá a štipľavá chuť. Takže nedráždi žalúdok a môžu ho jesť aj ľudia, ktorí sú inak na bežný cesnak veľmi citliví alebo ho jednoducho nemajú radi.

Aj v praktických kapsulách
Strúčiky čierneho cesnaku majú sladkastú chuť, trochu ako pečené slivky. Ich šťavnatá mazľavá konzistencia zas pripomína želé. Pre vysokú cenu sa však nehodia na dlhodobé užívanie. No čierny cesnak dostanete kúpiť aj sušený v kapsulách a aj v tejto forme má rovnaké účinky. Navyše je praktický na užívanie a cenovo dostupný.

Omeleta
Čítajte viac
Neviete, čo na VEČERU? Urobte šťavnatý ŠPÍZ alebo ZAPEKANÚ omeletku

PLUS pre čierny cesnak

  1. Podporuje činnosť srdca.
  2. Znižuje „zlý“ cholesterol.
  3. Pozitívne ovplyvňuje trávenie.
  4. Podporuje ochranu pečene.
  5. Má antibiotické vlastnosti a podporuje imunitu.
  6. Znižuje riziko vzniku hypertenzie.
  7. Minimalizuje riziko vzniku mŕtvice či trombózy.
  8. Znižuje príznaky astmy a alergie.