Ilustračné foto

Kaufland

Je tu sezóna slovenských jahôd, užime si ju až do decembra

Sladké, šťavnaté, krásne červené. Jahody milujeme samotné, v koktailoch, koláčoch, so zmrzlinou. Skvelé je, že tie kvalitné slovenské nájdeme v Kauflande aj v decembri!

Veľa slnka, úrodná pôda Žitného ostrova a dostatok vody – to je tajomstvo bohatej úrody a lahodnej chuti jahôd, ktoré do obchodného reťazca dodáva spoločnosť Boni Fructi. S Kauflandom spolupracuje už celé roky, prakticky odkedy otvoril na Slovensku svoju prvú predajňu.

VRTUĽNÍK A JAHODY – ČO MAJÚ SPOLOČNÉ?

„Pestujeme ich na poli, vo fóliových tuneloch, alebo na voľnej ploche, kde ich chránime netkanou textíliou. V každom riadku je pod fóliou zavlažovacie potrubie, ktoré presne dávkuje vlahu a živiny priamo k sadeniciam,“ vysvetľuje Martin Dokupil, obchodný manažér Boni Fructi. „Medzi hriadkami je nastlaná slama, aby plody ostali čisté a nešírili sa na ne choroby z pôdy. Choré listy alebo poškodené plody pravidelne odstraňujeme.“

Pestovanie jahôd nie je jednoduchá záležitosť, ale ako hovorí M. Dokupil, robia všetko pre to, aby boli kvalitné a chutné. Čo všetko? Možno to znie neuveriteľne, ale ak na jar udrú inverzné mrazy, prenajmú si vrtuľník a lietajú s ním nad lánmi, aby zamiešali vzduch a zabránili tak zamrznutiu sadeníc.

Sezóna voľne pestovaných jahôd trvá od konca apríla do konca júna. Samozrejme, všetko závisí od počasia. V tomto období zbierajú úrodu, hneď na poli plody triedia, vážia a vzápätí odvážajú do chladiarne, zabalia ich a dodávajú do logistického centra Kauflandu v Ilave. K zákazníkovi sa tak dostanú čerstvé, prakticky na druhý deň.

ZO SKLENÍKA AJ V DECEMBRI

Keď si budeme chcieť dopriať jahody v studenom novembri alebo aj v decembri, nemusíme po ne posielať rozprávkovú Marušku. Stačí zájsť do najbližšej predajne Kauflandu. Už aj na Slovensku totiž pestujeme jahody v skleníkoch. Vďaka dostatočnému teplu, svetlu a závlahe majú plody optimálne podmienky na rast a chutia rovnako na jar, v lete, aj začiatkom zimy.

Pestovanie v skleníku chráni rastliny nielen pred nepriazňou počasia, ale aj proti škodcom a chorobám, takže pestovatelia nemusia používať na ochranu chemické postreky. Aj pri ručnom zbere dodržiavajú zamestnanci prísne hygienické pravidlá.

„Jahody sú pestovateľsky zaujímavá plodina, ale vyžadujú si dostatok vlahy, kvalitnú sadbu a je tu riziko, že prvé kvety, z ktorých by boli najkrajšie plody, môžu zmrznúť,“ vysvetľuje Jozef Šumichrast, riaditeľ Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. „Spotrebitelia majú záujem o slovenské jahody v obchodoch. Na Slovensku máme okolo 55 pestovateľov, ktorí majú sadenice na ploche 200 až 220 hektárov a možno povedať, že výmery postupne narastajú.“

KVALITU KONTROLUJÚ NA KAŽDOM KROKU

Ak nakupujete v Kauflande, určite poznáte jeho širokú ponuku kvalitného a čerstvého ovocia a zeleniny. Je to preto, že kvalitu dodávaného tovaru kontrolujú takpovediac na každom kroku. Keď si vezmeme jahody od slovenských producentov – prvá kontrola je pri zbere, potom pri balení. Či sú plody v zodpovedajúcej kvalite, kontroluje aj pracovník pri dodávke do logistického centra a tiež pracovníci predajní pri preberaní tovaru.

„O tom, že zákazníkovi chceme poskytnúť ovocie a zeleninu prvotriednej kvality, svedčí aj fakt, že v predajni plody pravidelne kontrolujeme každú hodinu,“ dodáva Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Sezóna jahôd už odštartovala, tak si ju vychutnajme naplno. Keď si budete vyberať v Kauflande tie pre vás, pozorne si ich prezrite, ale neprevracajte balenie, aby sa plody nepoškodili. V chladničke vydržia pár dní, no najlepšie vždy chutia čerstvé.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Kaufland