Elegantný dezert pre dospelých

HRUŠKY v červenom víne sú kráľovský dezert pre dospelých

V hrnci dopadnú vždy na jednotku. Stačí, ak im zabezpečíte chutnú spoločnosť: syry, orechy, správne korenie alebo víno.

Hrušky vo víne

K hruškám si vyberte kvalitné víno
K hruškám si vyberte kvalitné víno
Zdroj: [email protected]_greenquest

Potrebujete:

  • 1/4 l červeného vína
  • 1/2 l hroznovej šťavy (prípadne šťavy z čiernych ríbezlí)
  • 80 g cukru
  • dva kúsky škorice
  • tri polievkové medu
  • kôru z polovice pomaranča
  • štyri zrelé hrušky

POSTUP:

  1. Víno, ovocnú šťavu, cukor, škoricu, med a pomarančovú kôru nechajte zovrieť a udržiavajte niekoľko minút vo vare. Do vývaru vložte ošúpané hrušky, zaťažíme ich tanierikom tak, aby boli celé ponorené a na miernom plameni ich poduste asi 20 – 25 minút.
  2. Nádobu odstavte z plameňa, hrušky nevyberajte a nechajte ich vychladnúť v náleve. Pred podávaním môžete dozdobiť šľahačkou, zmrzlinou, ochuteným mascarpone alebo vanilkovým krémom.

Vanilkový krém k hruškám

  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový struk
  • 2 žĺtky
  • 30 g práškového cukru
  • pol lyžičky maizeny

POSTUP:

  1. Smotanu dajte variť do vodného kúpeľa alebo na veľmi mierny oheň. Vanilkový struk rozkrojte po dĺžke nožom, špičkou vyškrabte zrniečka a dajte ich aj s rozrezaným strukom do smotany. Smotanu udržujte za občasného miešania 5 minút tesne pod bodom varu.
  2. Vo väčšej nádobe zmiešajte žĺtky s cukrom a maizenou. Za stáleho miešania k nim prilievajte horúcu smotanu, avšak veľmi pomaly.
  3.  Vzniknutú zmes, z ktorej vyberiete vanilkový struk, dajte na sporák a pri nízkej teplote za stáleho miešania prehrejte znovu tesne pod bod varu. Hneď ako zhustne, ju odstavte a podávajte s hruškami.