HRÁŠKOVÁ PIZZA SO ŠPENÁTOM S BIELOU OMÁČKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Hrášková pizza so špenátom
Zdroj: VERMILLON/ Natália Jablonková
POTREBUJETE:
- 500 g hladkej múky
- 300 g vlažnej vody
- 1 lyžica cukru
- 1 lyžička soli
- 1 vrecko sušeného droždia
Na omáčku a obloženie:
- 500 ml smotany na varenie
- 50 g strúhaného parmezánu (podľa potreby aj viac)
- soľ, mleté biele korenie
- 200 g mladého špenátu
- štipka muškátového orieška
- 200 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
- 300 g syra mozzarella
- 100 g polotvrdého syra (eidam, gouda)
POSTUP:
- Pripravte cesto: Všetky suroviny vymiešajte do hladkého a jemného cesta, prikryte ho potravinárskou fóliou a nechajte nakysnúť. Cesto zdvojnásobí svoj objem (nie výšku). Pomocou kuchynskej váhy ho rozdeľte na 4 rovnaké diely a nechajte prikryté bokom.
- Pripravte omáčku: Smotanu zahustite niekoľkominútovým varením, dochuťte parmezánom, soľou a mletým bielym korením. Nechajte vychladnúť.
- Mladé špenátové listy vložte do zohriatej panvice s lyžicou vody a nechajte ich zvädnúť. Dochuťte štipkou soli a mletým muškátovým orieškom.
- Čerstvý alebo mrazený hrášok sparte vo vriacej osolenej vode a následne prepláchnite v studenej vode. Nechajte vyschnúť.
- Postupne vyvaľkajte (alebo ručne roztiahnite) oddýchnuté kusy cesta na kruhy s priemerom 30-40 cm s tučnejšími okrajmi. Celú plochu okrem 2 cm okraja potrite omáčkou, rozložte na ňu plátky mozzarelly, posypte hráškom, pridajte hrudky spareného špenátu a striedmo posypte strúhaným polotvrdým syrom.
- Medzitým nechajte plech rozohriať dnom nahor v rúre vyhriatej na 250-300 °C (spodný ohrev s ventilátorom = pizza režim). Pizzu preložte na papier na pečenie a pomocou neho ju presuňte na rozpálený plech v rúre. Pečte 4 až 8 minút, nechajte ju mierne vychladnúť a pokrájajte krájačom na pizzu. Medzitým pripravte ďalšie porcie pizze.
Na ďalšej strane nájdete recept na tradičnú Margheritu>>