objednať časopis
všetky kategórie

Dnes bude na obed STEHIENKO: To bude hodovanie, pridajte sa!

HUSACIE STEHNÁ S FAZUĽOVOU OMÁČKOU

Husacie stehná na fazuľovej omáčke.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT + NAMÁČANIE FAZULE, VARENIE 120 MINÚT

Potrebujete:

Na omáčku:

  • 200 g sušenej veľkej bielej maslovej fazule
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stonky tymianu
  • 1 bobkový list
  • soľ, mleté biele korenie

Na stehná:

  • 4 husacie stehná
  • 4 lyžice husacieho tuku + ďalší na opekanie
  • 4 šalotky alebo 2 cibule
  • pol lyžičky drvenej rasce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 500-700 ml vývaru
  • ocot
  • pol lyžičky údenej červenej papriky
  • pol lyžičky lístkov čerstvého tymianu
  • soľ

Na medovú zeleninu:

  • 3-4 hrste nakrájanej zeleniny (mrkva, petržlen, paštrnák, karfiol, uvarená cvikla)
  • 2 lyžice masla
  • med
  • 2-4 lyžice vývaru alebo vody
  • soľ
Morčacia roláda
Čítajte viac
Predveďte sa v NEDEĽU: Na obed urobte MORČACIU roládu so šunkou a FIGAMI

POSTUP

  1. Fazuľu namočte do studenej osolenej vody na 24 až 36 hodín. Sceďte ju, dajte variť do osolenej vody spolu s rozkrojenou cibuľou, cesnakom a so stonkami tymianu a s bobkovým listom. Takmer uvarenú ju sceďte a bylinky, cesnak i cibuľu odstráňte.
  2. Očistené husacie stehná osoľte, okoreňte a opečte z oboch strán na tuku. Vyberte ich, vo výpeku osmažte šalotky alebo cibuľu spolu s drvenou rascou. Pridajte prelisovaný cesnak a všetko spolu minútu osmažte.
  3. Stehná vráťte do hrnca, podlejte ich vývarom, priveďte do varu, prikryte a pozvoľna duste na sporáku alebo v rúre vyhriatej na 160 °C zruba 45 minút.
  4. Do hrnca vložte takmer mäkkú predvarenú fazuľu, prípadne prilejte ešte vývar a duste asi 30 minút. Vyberte z rúry alebo odstavte z plameňa a nechajte mierne vychladnúť. Mäso vyberte, časť výpeku spolu s časťou fazule pomixujte do krémova a vráťte do hrnca. Dochuťte soľou, korením a octom.
  5. Stehná pred podávaním opečte na nepriľnavej panvici na pár lyžiciach tuku. Vyberte ich a na tuku krátko osmažte údenú papriku a lístky čerstvého tymianu.
  6. Pripravte medovú zeleninu: Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, postupne podľa tvrdosti uvarte v osolenej vriacej vode (začnite mrkvou, pridajte karfiol, kaleráb a zeler). Sceďte ju, zohrejte na masle, dochuťte medom, soľou a podlejte pár lyžicami vývaru alebo vody, aby sa zelenina zaleskla a med roztopil.
  7. Stehno podávajte s fazuľovou omáčkou, preliate tukom s údenou paprikou a medovou zeleninou.

Viac receptov na stehienka nájdete na ďalšej strane >>>