Cviklu dajte to šalátu spolu s inou zeleninou

[email protected]_dark_materials

CVIKLA je červené eso! Presvedčí vás v koláči i šaláte

Ak poznáte červenú repu iba v sladkokyslom náleve sterilizovanú v pohároch, nechali ste si to najlepšie z tejto skvelej zeleniny ujsť. Má totiž mnoho tvárí a jej neprekonateľná sladkastá zemitá chuť a intenzívna tmavočervená farba ponúkajú nevšedné možnosti kuchynskej úpravy.

V kuchyni a na tanieri

Červená repa je mimoriadne dekoratívna. Sýtu červeň s nádychom cyklamenovej si užijú na tanieri okrem chuťových buniek aj vaše oči.

  • Zo všetkého najviac sa vyníma v šalátoch, lebo jej farby vyniknú najmä v surovom stave. V kombinácii s inými druhmi zeleniny alebo ovocia vytvára neopakovateľné farebné aj chuťové efekty. S kúskami pomaranča alebo s ríbezľami dokonca vytvára kreácie s nádychom exotiky. 
Cviklový šalát
Cviklový šalát
Zdroj: [email protected]_dietologist
  • Očistenú repu nastrúhanú na jemnom strúhadle môžete pridať aj priamo do nálevu na šalát. Chuťovo výborne ladí s rascou, feniklom, anízom, ale aj chrenom.
Cviklové carpaccio
Cviklové carpaccio
  • Výborné je cviklové carpaccio pripravené z repy nakrájanej na tenučké plátky a pokvapkané nálevom z octu a oleja. Lahodný je aj šalát s kyslou smotanou alebo jogurtom.
Dobrý boršč je skvelá polievka
Dobrý boršč je skvelá polievka
  • Z červenej repy sa dajú pripraviť aj rôzne polievky. Najznámejší je asi reprezentant ruskej kuchyne boršč, ktorý je obľúbený aj v poľskej kuchyni. Za pokus stojí aj krémová polievka z repy a zo zemiakov.
Pečená cvikla je výborná príloha
Pečená cvikla je výborná príloha
  •  Buľvy cvikly upečené v rúre môžete podávať ako prílohu napríklad k mäsu. Stačí repu narezať do kríža a piecť asi 50 minút pri teplote 200 °C.
Risotto s cviklou
Risotto s cviklou
  •  Pridať ju môžete nakrájanú na menšie kúsky aj do rizota. V nemeckej kuchyni sa podáva ako príloha k divine, ale aj do šalátu z haringov.
Naozaj na zdrovie
Naozaj na zdrovie
  • Chutný a zdravý je aj cviklový nápoj napríklad s banánom, zázvorom a mandľovým mliekom.

A cvikla v koláči? Upečte ho podľa nás...