šuhajdy

Laura Witteková

Čokoláda v košíčkoch: Máme najlepší rodinný recept na ŠUHAJDY!

Vyskúšajte a urobte si vianočnú generálku!

ORECHOVÉ ŠUHAJDY

45- 55 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT

Potrebujeme:

  • 90 - 100 stredne veľkých papierových košíčkov
  • 300 g horkej čokolády
  • 60 g stuženého tuku alebo kokosového tuku

Na plnku:

  • 300 g kryštálového cukru
  • 200 ml mlieka
  • 60 g kakaového prášku
  • 250 g masla
  • 250 g mletých vlašských orechov + na ozdobenie

POSTUP:

  1. Nalámanú čokoládu rozpustite s tukom vo vodnom kúpeli. Nechajte trocha vychladnúť.
  2. Papierové košíčky zvnútra potrite aj po bokoch pomocou lyžičky lebo štetca hrubšou vrstvou  čokoládovej polevy. Nechajte trocha stuhnúť.
  3. Medzitým cukor s mliekom varte vo väčšom hrnci za občasného miešania asi 20 minút. Hmota by sa mala z varešky ťahať "na niť". 
  4. Odstavte a do teplého mliečneho sirupu zamiešajte kakao, nakrájané maslo a mleté orechy.
  5. Vlažnou orechovou plnkou naplňte košíčky asi do dvoch tretín. Lyžičkou zarovnajte povrch a nalejte zvyšnú vlažnú čokoládovú polevu.
  6. Keď poleva  začne tuhnúť, uložte na každú šuhajdu polovicu orechového jadra alebo lúpanú mandľu. Šuhajdy uložené na plechu alebo na podnose  nechajte dobre v chlade stuhnúť aspoň 12 hodín. Potom každú šuhajdu "vylúpnite" a vložte do čistého košíčka.

VARIÁCIE:

Šuhajdy
Zdroj: Pinterest

Do plnky môžete časť masla nahradiť arašidovým maslom.