Čierna rasca sa v starovekom Egypte používala nielen ako účinný bylinný liek, no dôležité ju bolo mať pri sebe aj v posmrtnom živote, o čom svedčí jej nález v hrobke Tutanchamóna. Lekári ju v minulosti odporúčali skoro pri všetkých ochoreniach, od bolestí, prechladnutia až po liečbu infekcií, napísal portál Záhadkár.sk. Zmienky o nej nájdete aj v spisoch ajurvédy, čínskej, tibetskej a arabskej medicíny. Najnovšie štúdie potvrdzujú aj jej pozitívny prínos pri liečbe koronavírusu.

Výnimočné a nenáročné korenie

Čierna rasca výborne dochutí aj nátierky.
Čierna rasca výborne dochutí aj nátierky.
Zdroj: Laura Witteková

Semienka čiernej rasce majú zemitú chuť a sú obľúbenou ingredienciou najmä v jedálnom lístku Blízkeho a Ďalekého východu. Vyskúšajte si ňou len tak posypať jedlo, uvidíte, že černuška vás očarí a krásne rozšíri váš obzor v kuchyni. Svoju arómu však najlepšie odhalí uvarená či restovaná, preto je lepšie semená pred podávaním s mäsom či rybou opražiť na panvici alebo ju pripraviť spolu s cibuľkou ako základ. Olej z čiernej rasce môžete využiť ako prísadu do omáčok či dresingov.

Zápach z cesnaku veľa ľudí odrádza.
Čítajte viac
Máte radi cesnak, ale vadí vám jeho aróma? Vyskúšajte TOTO!

Čierna rasca sa v konzervárenskom priemysle používa nielen kvôli chuti, ale aj na predĺženie trvanlivosti konzervovaných výrobkov. Spomaľuje proces kvasenia a znižuje možnosť vzniku plesní a húb. Černuška vám veľa práce v záhrade nenarobí, stačí ju vysiať na jar alebo na jeseň do záhrady. Patrí medzi letničky, ktoré sa ľahko rozmnožujú samovýsevom, takže s trochou šťastia sa jej už nezbavíte.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>