Chutný a jednoduchý na prípravu: Urobíte z neho koláč, plnku šalát i prílohu (RECEPTY)

Kým kuskus je u nás skôr na okraji záujmu, vo svete je veľmi obľúbený. Dokonca na severe Afriky, v Maroku či v Tunisku, je kuskus alebo couscous tradičným ľudovým jedlom.

Zdĺhavá výroba
Kuskus je cestovina vyrobená zo semoliny, čo je druh tvrdej pšenice. V krajinách okolo Sahary je jeho ručná výroba úplným rituálom. Ženy celé dopoludnie drvia obilie. Krupicovú múku, ktorú získajú, navlhčia a tvarujú z nej malé zrniečka, ktoré potom preosievajú a sušia na slnku. Tento proces výroby je veľmi zdĺhavý, takže naraz si robia zásobu na niekoľko mesiacov. Vysušený kuskus totiž vydrží aj dlhé skladovanie.

Na mnoho spôsobov
Kuskus je zaujimavý tým, že sa z neho dajú pripravovať pokrmy na slano i na sladko, dá sa z neho pripraviť jednoduchá príloha, samostatné jedlo alebo závarka do polievky. Kuskus sám osebe nemá výraznú chuť, ale veľmi ľahko prijíma iné chute a vône, takže z neho môžete vytvoriť naozaj labužnícke kreácie.

Ako ho variť
V krajinách, kde je kuskus na stole každý deň, mávajú v domácnostiach na jeho prípravu špeciálny hrniec – couscousieru. V jednom hrnci sa súčasne pripravuje zelenina a o poschodie vyššie v pare kuskus. Postupov, ako kuskus pripraviť, je viacero. Zvyčajne sa zalieva vriacou osolenou vodou: keď doň tekutina vsiakne, je hotový. Postup je naozaj jednoduchý, ale keď neodhadnete množstvo vody a prilejete jej viac, uvaríte skôr kuskusovú kašu. Ak zistite, že je kuskus nedovarený, pridávajte k nemu vriacu vodu, ale opatrne, doslova, ako sa povie, „po lyžiciach“. Zamiešajte a ochutnajte.

Kuskus po arabsky

Iba také nenápadné zrnká.
Iba také nenápadné zrnká.
Zdroj: [email protected]_mutfagim59

pre 3 až 4 osoby

  • 250 g kuskusu
  • 250 ml vody
  • 1 až 2 PL oleja
  • soľ, korenie
  • maslo alebo olivový olej na dochutenie

Postup:

  1. Do varnej kanvice dajte variť 250 ml vody. V hrnci s nepriľnavým povrchom zohrejte olej. Nasypte doň kuskus a dôkladne ho premiešajte, aby sa zrnká kuskusu obalili olejom. Pridajte soľ, zamiešajte,  prilejte vriacu vodu a opäť zamiešajte.
  2. Hrniec odstavte z plameňa a pomaly miešajte, aby všetka voda vsiakla. Kuskus nechajte asi dve minúty stáť zakrytý pokrievkou. Potom doň pridajte trochu masla alebo lyžicu olivového oleja a na miernom plameni ho približne tri minúty miešajte, aby sa nepripálil.

Trochu improvizácie
Ak kuskus pripravujete ako prílohu k dusenému mäsu a zelenine, nasypte ho do kovového cedidla a ten umiestnite do hrnca, v ktorom dusíte mäso. Zakryte ho alobalom a pokrievkou, aby neunikala para, a duste, kým nie je mäkký. Prekvapí vás vôňa a chuť, ktorú preberie od duseného pokrmu pod ním.

Náš tip
Chcete tip na expresný obed či večeru? Mimoriadne chutné jedlo vyčarujete z uvareného kuskusu tak, že doň primiešate na masle podusený hrach, kukuricu alebo inú zeleninu, ktorú objavíte medzi zásobami v chladničke či mrazničke. 

SLIVKOVÝ KOLÁČ Z KUSKUSU

vyzerá božsky, čo poviete?
vyzerá božsky, čo poviete?

1 OKRÚHLA ZAPEKACIA FORMA ALEBO 4-6 MENŠÍCH FORMIČIEK PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

  • 1 hrnček (250 ml) celozrnného kuskusu
  • 250 ml mlieka
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • 2 štipky soli
  • pol lyžičky mletej škorice
  • 2 klinčeky
  • 2 vajcia
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 lyžice medu
  • 10 sliviek (môže byť aj iné ovocie)
  • zopár hoblinek masla + trochu na vymastenie zapekacej misky
  • javorový sirup + píniové oriešky na podávanie
  • škoricový cukor na posypanie (nemusí byť)

Postup:

  1.  Rúru vyhrejte na 155 °C. V kastróliku zahrejte mlieko s vanilkovým cukrom, so štipkou soli, s mletou škoricou a klinčekmi. Mlieko by nemalo byť príliš horúce. Potom vyberte klinčeky.
  2. Do misky nasypte kuskus a zalejte ho horúcim mliekom. Kuskus priklopte a nechajte napučať.
  3. V druhej miske vyšľahajte dva žĺtky, smotanu a med. Zo zvyšných dvoch bielkov a štipky soli vyšľahajte pevný sneh. Zapekaciu misu (alebo viac menších mištičiek) vymažte maslom.
  4. Pripravený kuskus nakyprite vidličkou a zľahka doň vmiešajte zmes smotany a bielkový sneh. Výsledné cesto má byť pekne nadýchané.
  5. Polovicu cesta rozotrite do pripravenej zapekacej misy, poukladajte naň polovicu pokrájaného ovocia a zakryte ho zvyšným cestom. Navrch poukladajte zvyšné ovocie, naň dajte pár hobliniek masla. Vložte do vyhriatej rúry a pečte asi 40 minút do zlatista. V polovici pečenia môžete koláč posypať škoricovým cukrom.

Koláč podávajte teplý alebo studený, posypaný nasucho opečenými píniovými orieškami a pokvapkaný javorovým sirupom.

KUSKUSOVÝŠALÁT S TEKVICOU A SO ŠPENÁTOM

Kuskusový šalát mláte hotový raz dva.
Kuskusový šalát mláte hotový raz dva.

4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20-25 MINÚT

  • 1 hrnček (asi 200-230 ml) kuskusu
  • 1,5 hrnčeka vody
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička sušeného tymianu
  • 1-2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1 tekvica hokkaido
  • olivový olej
  • 1 lyžica bieleho vínneho octu
  • 4 hrste špenátových listov
  • 2 hrste čiernych olív
  • 2 hrste sušených brusníc
  • 6 sušených paradajok
  • 100 g fety
  • pár kvapiek limetovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie
  1. Rúru vyhrejte na 200 °C. Tekvicu umyte, vydlabte a aj so šupkou nakrájajte na menšie kúsky – hokkaido sa nemusí lúpať. Poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do vyhriatej rúry. Pečte asi 20-25 minút.
  2. V hrnci priveďte do varu vodu so soľou, mletou paprikou, sušeným tymianom a nasekaným cesnakom. Odstavte zo sporáka, prisypte kuskus, pridajte vínny ocot, prikryte a nechajte 30 minút postáť.
  3. Kuskus nakyprite vidličkou. Vmiešajte špenátové listy, olivy, pokrájané sušené paradajky, brusnice a pečenú tekvicu. Pridajte fetu pokrájanú na kocky a dochuťte limetovou šťavou, soľou a korením.

PAPRIKY PLNENÉ KUSKUSOM S AVOKÁDOVOU OMÁČKOU

Kuskusom naplňte papriky a upečte.
Kuskusom naplňte papriky a upečte.

4 PORCIE,  PEČENIE 25-30 MINÚT

NA PAPRIKY:

  • 4 väčšie papriky
  • 1 hrnček (asi 220-250 ml) kuskusu
  • za hrsť hrozienok, mandlí a nasekaných lístkov mäty
  • 3 jarné cibuľky
  • 100 g fety alebo balkánského syra
  • soľ, mleté čierne korenie

NA OMÁČKU:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 strúčik cesnaku
  • šťava z polovice citróna
  • soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Kuskus pripravte podľa návodu na obale. Potom ho premiešajte s hrozienkami, nasekanými mandľami, mätou, nakrájanou jarnou cibuľkou a so syrom, pokrájaným na kocky. Dochuťte soľou a korením.
  2. Rúru vyhrejte na 180 °C. Paprikám odrežte vŕšky a odstráňte jadrovníky aj so zrniečkami. Dôkladne ich umyte a osušte. Naplňte pripravenou Kuskusovou plnkou, priklopte odrezaným vrškami a poukladajte do zapekacej misy. Vo vyhriatej rúre pečte 25-30 minút. Pozor, aby sa papriky príliš nespálili.
  3. Na omáčku rozmixujte avokádovú dužinu s cesnakom, citrónovou šťavou, so soľou a s korením. Podľa potreby rozrieďte trochou vody. Papriky podávajte s avokádovou omáčkou.

Zdroj foto: Instagram, Dobré jedlo                                                                                                                                                                                        

Kategórie

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil