Čerstvé
Je zložené len z kvasiniek Saccharomyces cerevisiae a vody. Má jemnú a krehkú štruktúru a farbu bielej kávy. Jedna kocka zvyčajne vystačí na 1 kilogram múky. Skladujte ho v chladničke do 10 °C najlepšie zabalené do mikroténového vrecka alebo do alobalu, aby nevyschlo. Jeho trvanlivosť aj na niekoľko mesiacov predĺžite, ak ho zamrazíte. Okrem kvásku do kysnutých koláčov z čerstvo lisovaného droždia pripravíte polievku, nátierku alebo knedličky.
Sušené
Dehydrované droždie v podobe malých guľôčok či kryštálikov sa nazýva aj instantné. Pripravíte z neho kysnuté cesto aj veľmi jednoducho, bez kváska. Treba ho zmiešať so sypkými ingredienciami a potom spojiť so zvyšnými. Vypracované cesto nechajte kysnúť prikryté asi 45 minút. Nečakajte, že vykysne rýchlejšie a viac ako z čerstvého lisovaného droždia. Skôr naopak. Jeho výhodou je, že ho môžete mať stále poruke, aj pri izbovej teplote má dlhú trvanlivosť.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>