Čierne plody potrebujú veľa slnka a teplé chránené stanovište. Dozrievajú od augusta až do októbra. Či ich nazbierate vo vlastnej záhrade, alebo na prechádzke, je vlastne jedno. Vždy z nich pripravíte skutočné dobroty.

Viete, ako ich zužitkovať?

ČERSTVÉ

nazbierané, aby ste ich hneď zjedli.

SO ZMRZLINOU

vanilková a černice – to je neodolateľná klasika!

s
Zdroj: Shutterstock

K SYROM

s ricottou, so žervé, s cottage

ČAJ

urobený z mladých listov černice, maliny a jahody pomáha pri žalúdočných ťažkostiach aj pri nádche.

ČERNICOVÁ VODKA

500 g černíc + 1 l alkoholu + 100 g cukru. Lúhujte jeden mesiac.

d
Zdroj: Shutterstock

DŽEM

rovnaké množstvo černíc a cukru prudko povarte 3 minúty. Preceďte, aby ste sa zbavili jadierok. V zime akoby ste našli!

OMÁČKA

k čokoládovej torte alebo snehovým pusinkám. Černice v miske popučte vidličkou. Pyré prepasírujte cez sito a podľa chuti oslaďte práškovým cukrom.

MRAZENÉ

v jednej vrstve ich rozložte na tácku, a až keď zmrznú, dajte ich v niekoľkých vrstvách do pevnej nádoby.

CRUMBLE

Černicami v ňom doplňte iné ovocie, napríklad jablká či hrušky.

Lahodný nákyp je plný čokolády a černicovej chuti. Urobte si ho!