Burina na zjedenie: Aké chute ponúkajú bylinky z lúky?

profimedia

Burina na zjedenie: Aké chute ponúkajú bylinky z lúky?

J6: Burina na zjedenie

Na prechádzkach v prírode by ste mali častejšie uprieť zrak na zem. „Asi by ste boli prekvapení, koľko rastliniek, ktoré sa dajú jesť, nám ponúka obyčajná lúka,“ hovorí aj skúsená bylinkárka Miriam Latečková.

Čo si máme všímať na prechádzkach lúkou?

Príroda je čarodejka, v každom svojom období ponúka presne to, čo naše telo potrebuje. Na jar je medzi prvými zdravými burinami, ktoré vieme využiť v kuchyni, pŕhľava. Nasleduje ďatelina, kyslička, mrlík biely aj portulaka zeleninová. A to všetko vyhadzujeme pri pletí zeleninových záhonov. Letom nás zase sprevádza hluchavka, skorocel, pastierska kapsička aj kapucínka, neskôr sa pridá harmanček a ľubovník.

Aké chute nám ponúkajú bylinky z lúky?

Kapucínka pripomína žeruchu, cesnačka chutí skutočne ako cesnak. Hluchavka sa používa ako špenát, aj ho pripomína, kuračka nahradí chuť mladého hrášku. Pŕhľava osvieži každé smoothie a ďatelina je chuťovo náhradou šalátu. Pastierska kapsička má chuť po kalerábe.

Do čoho sa hodia najviac?

Bylinky z lúky či doslova buriny zo záhrady majú široké využitie v sušenej podobe ako korenie na dochutenie jedál, v čerstvom stave sú zas veľmi fajn na prípravu miešaných šalátov, polievok, nátierok, slaných koláčov, domácich cestovín, halušiek, slaných koláčov či palaciniek. Použite ich tiež vo všetkých jedlách, do ktorých bežne pridávate listovú zeleninu. Inšpirujte sa našimi receptami na ďalších stranách.

Burina na zjedenie: Aké chute ponúkajú bylinky z lúky?
Zdroj: profimedia

V akom množstve?

Keďže receptov na využitie jedlých burín v kuchyni je ako šafranu, budete si musieť pomáhať improvizáciou a fantáziou. Báť sa nemusíte napríklad pri hluchavke či pŕhľave, ktoré dodajú jedlu výbornú chuť, striedmejšie do jedál pridávajte púpavové listy, ktoré sú mierne horkasté, podobne ako skorocel, ktorý má listy hutnejšie a v čerstvej podobe sa ťažšie žuje – zato je vynikajúci, ak prihodíme pár listov do zeleninovej polievky.

Vyhliadnite si DOBRÉ miesto

Na zber byliniek a burín sú vhodné všetky čisté miesta čo najďalej od prašných ciest a výfukových plynov, lúky a trávniky, ktoré nie sú postrekované. Ideálnym miestom je vlastná záhrada a bezprostredné okolie. Bylinkárka Miriam Latečková vie z vlastnej skúsenosti, že v našej blízkosti rastú vždy tie rastlinky, ktoré naše telo potrebuje.

Ako dlho sa dajú rastliny skladovať?

Rastlinky skladujte len v sušenej podobe. Čerstvé neodkladajte do zásoby. Listy rýchlo uvädnú a strácajú formu, chuť aj čerstvosť. Našťastie, na doplnenie zásob stačí vyjsť na dvor alebo na najbližšiu lúku.

Umývať, sušiť, mraziť

Vňate a zelené buriny pred každým pridaním do jedla dobre umyte podobne, ako to robíte s ovocím a so zeleninou, aby ste ich zbavili prachu a iných nečistôt. Zelené rastliny môžete okrem okamžitého použitia do varenia mraziť alebo sušiť.

Pri mrazení dávajte rastlinky skôr do nádobiek, sú krehké a v mrazničke by sa v mikroténových vreckách pri neopatrnom zaobchádzaní znehodnotili a polámali. Pri sušení dávajte pozor na dokonalé dosušenie na dobre vetranom mieste, aby rastlinky nesplesniveli.

Kým sa vyberiete na zber

  1. Pri zbere divorastúcich rastlín platí to isté ako pri zbere húb. Buďte opatrní, zbierajte len rastliny, ktoré poznáte, a do prírody sa vyberte radšej s knihou o bylinkách.
  2. Zbierajte zdravé, nenapadnuté rastliny a domov si ich odnášajte vo vzdušnom košíku alebo textilnej taške.
  3. Mnohé rastliny môžu spôsobiť v čerstvej podobe nadúvanie alebo majú laxatívne účinky. To isté platí pre použité množstvo – ako pri všetkom v stravovaní: vždy s mierou.
  4. Príroda nám dáva štedro zo svojich darov. Mali by ste sa jej preto odvďačiť aj tak, že si beriete len množstvo, aké spotrebujete. Začnite v malom a chute divorastúcich rastlín spoznávajte postupne.

Ak máte alergiu!

Keď vám peľová alergia prekáža v jedení čerstvých kvetov, byliniek a burín z trávnika, zvoľte tepelnú úpravu, vďaka ktorej alergén stráca svoju silu. Miriam Latečková bylinkárka, babickinazahrada.sk Žena plná vedomostí o liečivých bylinkách a zdravej výžive. Snaží sa ľudí naučiť, aby začali žiť s prírodou skôr, ako ich k tomu doženú zdravotné problémy. Na jej webovej stránke nájdete toľko rád, že krok k novému životu môžete urobiť aj hneď.

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil