Džemy môžete vyrobiť takmer zo všetkých druhov ovocia alebo aj z rôznych kombinácií ovocia či zeleniny. Vylepšiť sa dajú koreninami alebo bylinkami či inými prísadami podľa vlastnej chuti a fantázie.

  • Z kila ovocia pripravíte približne 4 poháriky džemu s objemom 250 ml.
  • Hustotu džemu zistíte, ak zo zmesi odoberiete 2 – 3 kávové lyžičky na studený tanierik, najlepšie vychladený v chladničke, a počkáte, či hmota stuhne. Ak džem stuhne, je hotový a môžete ho nalievať do pohárov.
  • Hotový džem odstavte hneď z plameňa, pretože ďalším varením by stratil rôsolovaciu schopnosť a zredol by.
  • Uvarený džem ihneď nalejte do pripravených pohárov až po okraj a okamžite ich dobre uzavrite.
  •  Na 5 – 10 minút ich otočte hore dnom, aby sa sterilizovalo viečko a nevytvorila sa na ňom pleseň. Potom ich môžete obrátiť a nechať vychladnúť. Ak na ne zabudnete, môžu pokojne vychladnúť aj prevrátené hore dnom. 

Marhuľovo-pomarančový džem  

Marhuľový džem urobte s pomarančom.
Marhuľový džem urobte s pomarančom.

  Asi 1,2 l džemu

  • 1000 – 1200 g zrelých marhúľ
  • 200 ml čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy alebo 100 % džúsu
  • 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry
  • 500 g kryštálového cukru
  • želírovací prípravok 2 : 1 na 1 kg ovocia

POSTUP:

  1. Umyté marhule vložíme na minútu do vriacej vody, potom vyberieme a necháme vychladnúť. Ošúpeme ich, zbavíme kôstky a najemno rozmixujeme.
  2. Do  marhuľového pretlaku pridáme pomarančovú šťavu aj postrúhanú kôru a cukor a varíme podľa návodu na želírovacom prípravku.
  3. Horúcim džemom naplníme pripravené poháre, uzatvoríme ich a prevrátime hore dnom. Poháre necháme 5 – 10 minút stáť hore dnom a potom ich obrátime a necháme vychladnúť.