Aj v našich kuchyniach sa už baklažán natrvalo udomácnil. Táto fotogenická zelenina sa dá pripraviť na mnoho chutných spôsobov.

Jablko šialenstva alebo lásky

Túto rastlinu, ktorá pravdepodobne pochádza z  východnej Indie, dlhé stáročia pred tým, ako jej v Ázii prišli na chuť, uctievali ako exotickú ozdobu. Neskôr jej prisúdili označenie jedlo chudobných. Do Európy sa dostala až v 17. storočí. Zatiaľ čo v starovekom Ríme si baklažán pre svoje zvláštne sfarbenie vyslúžil pomenovanie „jablko šialenstva“, Arabi a Španieli ho pre jeho domnelé afrodiziakálne účinky nazývali „jablkom lásky“.

Plnený baklažán je vhodnou prílohou k pečenému pstruhovi
Plnený baklažán je vhodnou prílohou k pečenému pstruhovi

Populárny v lete

Keďže väčšina vitamínov a živín je ukrytá pod šupkou, je lepšie pripravovať ho neolúpaný. Jeho využitie v kuchyni je veľmi rôznorodé: pripravuje sa dusený, zapečený, vysmážaný, grilovaný, robia sa z neho zeleninové alebo mäsovo-zeleninové jedlá, veľmi chutná je jeho kombinácia so syrom, s cesnakom, mletým mäsom, cuketou či paradajkami. Pripravujú sa z neho nátierky, omáčky i polievky a môže sa aj marinovať v náleve z octu, soli a roztlačeného cesnaku alebo zavárať v octovom náleve, podobne ako uhorky. V obchodoch ho dostať po celý rok, takže jeho využitie sa neviaže na konkrétne ročné obdobie. Pre ľahkú stráviteľnosť a kombinovateľnosť s ostatnými sezónnymi druhmi zeleniny je populárny najmä v letných mesiacoch.

Kategórie