objednať časopis
všetky kategórie

BABKINA ŠTRÚDĽA: Cesto najemno rozvaľkajte alebo vyťahajte!

ŤAHANÁ DULOVÁ ŠTRÚDĽA

2 ŠTRÚDLE, PRÍPRAVA 55 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

štrúdľa
štrúdľa
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

POTREBUJETE:

  • 450 g hladkej múky
  • pol lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 2 lyžice octu
  • 5 lyžíc oleja alebo rozpustenej masti
  • 150 ml vlažnej vody

Na plnku:

  • 2 kg dúl (môže byť aj mix hrušiek a jabĺk)
  • 100 g rozpusteného masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 200 g nasucho opečenej strúhanky
  • 150 g hrozienok
  • 200 g mletých orechov
droždie
Čítajte viac
Čerstvé alebo sušené DROŽDIE: Ktoré vám v koláči alebo chlebe lepšie nakysne?

POSTUP:

  1. Na dosku preosejte múku, pridajte soľ, premiešajte, urobte jamku, pridajte vajce, ocot, olej a za postupného pridávania vody vypracujte hladké a mäkké cesto. Mieste ho tak dlho, kým sa neodlepuje od dosky a od ruky.
  2. Cesto rozdeľte na 2 časti, urobte bochníky, potrite ich olejom alebo masťou, zakryte teplým kastrólom a nechajte hodinu odpočívať.
  3. Na stôl prestrite obrus a posypte ho hladkou múkou. Cesto v rukách trocha roztiahnite do bokov, položte do stredu obrusa, rozvaľkajte a potrite rozpusteným maslom. Pod cesto podložte ruky a pozorne vyťahujte vrchnou stranou ruky od stredu k okrajom. Z dobre vytiahnutého cesta odrežte okraje.
  4. Pripravte plnku: Duly ošúpte, vykrojte jadrovníky a nahrubo postrúhajte. Primiešajte kryštálový a škoricový cukor, strúhanku, hrozienka a orechy. Maslo rozpustite
  5. Asi 10 cm od troch strán vytiahnutého cesta rozložte plnku. Pokvapkajte rozpusteným maslom, obložte pripravenými dulami, založte boky štrúdle a potom ju stočte po dĺžke. Pri každom otočení vždy vrch štrúdle potrite rozpusteným maslom. Pripravenú štrúdľu preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ju maslom. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút.

Máte chuť na ďalšie štrúdľové pochúťky? Kliknite do FOTOGALÉRIE!

Alebo si upečte dobrý koláč podľa našich receptov:

Čučoriedkové taštičky.
Čítajte viac
Recept na RÝCHLY KOLÁČ? Vyberajte z našich najobľúbenejších!
Gaštanové jazýčky.
Čítajte viac
3 skvelé recepty na GAŠTANOVÉ JAZÝČKY: Ktorý si odložíte na Vianoce?
Bábovka s kakaom je Luciina obľúbená mňamka. Aj na večeru.
Čítajte viac
Budúca mamička Lucia Barmošová: Pečie geniálny hrnčekový koláč!
Obrátený ananásový koláč
Čítajte viac
10x OBRÁTENÉ KOLÁČE: Ovocie v nich krásne skaramelizuje!
Martin varí veľmi rád pre celú rodinku.
Čítajte viac
Obľúbená dobrota jesene v zdravšej verzii: Tekvicový koláč podľa Martina Šmahela!
Škoricovo - jablkový slimáčikový koláč.
Čítajte viac
JABLKÁ, ORECHY, MED: Jesenné pečenie a koláčiky ako SEN
BRIOŠKA
S ORECHMI
Čítajte viac
Orieškové KOLÁČE nielen pre Popolušku: Ktorý z týchto receptov skúsite už dnes?
Lekvárové šatôčky
Čítajte viac
SLIVKOVÝ LEKVÁR: Koláče, šatôčky, záviny s ním sú úplne fantastické!
Jablkový závin
Čítajte viac
Zabudnite na koláče z cukrárne: Efektný JABLKOVÝ ZÁVIN máte hotový za chvíľku!