ŤAHANÁ DULOVÁ ŠTRÚDĽA
2 ŠTRÚDLE, PRÍPRAVA 55 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
štrúdľa
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
POTREBUJETE:
- 450 g hladkej múky
- pol lyžičky soli
- 1 vajce
- 2 lyžice octu
- 5 lyžíc oleja alebo rozpustenej masti
- 150 ml vlažnej vody
Na plnku:
- 2 kg dúl (môže byť aj mix hrušiek a jabĺk)
- 100 g rozpusteného masla
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- 200 g nasucho opečenej strúhanky
- 150 g hrozienok
- 200 g mletých orechov
POSTUP:
- Na dosku preosejte múku, pridajte soľ, premiešajte, urobte jamku, pridajte vajce, ocot, olej a za postupného pridávania vody vypracujte hladké a mäkké cesto. Mieste ho tak dlho, kým sa neodlepuje od dosky a od ruky.
- Cesto rozdeľte na 2 časti, urobte bochníky, potrite ich olejom alebo masťou, zakryte teplým kastrólom a nechajte hodinu odpočívať.
- Na stôl prestrite obrus a posypte ho hladkou múkou. Cesto v rukách trocha roztiahnite do bokov, položte do stredu obrusa, rozvaľkajte a potrite rozpusteným maslom. Pod cesto podložte ruky a pozorne vyťahujte vrchnou stranou ruky od stredu k okrajom. Z dobre vytiahnutého cesta odrežte okraje.
- Pripravte plnku: Duly ošúpte, vykrojte jadrovníky a nahrubo postrúhajte. Primiešajte kryštálový a škoricový cukor, strúhanku, hrozienka a orechy. Maslo rozpustite
- Asi 10 cm od troch strán vytiahnutého cesta rozložte plnku. Pokvapkajte rozpusteným maslom, obložte pripravenými dulami, založte boky štrúdle a potom ju stočte po dĺžke. Pri každom otočení vždy vrch štrúdle potrite rozpusteným maslom. Pripravenú štrúdľu preneste na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ju maslom. Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút.
Máte chuť na ďalšie štrúdľové pochúťky? Kliknite do FOTOGALÉRIE!
Alebo si upečte dobrý koláč podľa našich receptov: