Bylinky

shutterstock

7 základných BYLINIEK do kuchyne: S týmito budete variť ako šéfkuchári

Vyčarujte jedlo hodné majstra. Ktoré bylinky sú základ?

Rozhodujúcim faktom, kedy pridať bylinky do jedla, je, či ich máte čerstvé, sušené, mrazené či v inak upravenej forme.
Sušené byliny potrebujú prejsť varom, čerstvé určite nie, pretože tým ich aróma i chuť zaniká. To platí aj pre mrazené rastliny. Preto ich do pokrmu pridávajte až na konci varenia, keď už je jedlo hotové a odstavené z plameňa.

1. Petržlenová vňať 

Nie každému chutí, ale každý o nej vie, že je bohatá na vitamíny a má jedinečnú arómu. Pridáva sa v prvom rade do polievok, nátierok, k zemiakom či k duseným jedlám i rybám. Bez problémov ju môžete mať poruke celý rok, pretože porastie v črepníku na svetlom a teplom mieste. So sušenou bylinkou môžete jedlo aj variť. Bude mať dostatok času, aby uvoľnila vôňu i chuť.

TIP: Do vývaru pridajte nasekanú čerstvú vňať, až keď je polievka dovarená a horúca. Vzhľadom na dlhé varenie pridávajte sušenú vňať pred koncom varenia a mierne povarte. 

Posviatočné trávenie upokojí petržlenová vňať.
Zdroj: Shutterstock

Petržlenová vňať má silné antibiotické a antiseptické účinky. Výborne podporuje imunitu, aj pevnosť kostí. Petržlenové maslo by preto mali jesť najmä ženy v menopauze, ktorým hrozí osteoporóza. Aj mladšie ženy ho však ocenia, najmä preto, že upravuje nepravidelnú menštruáciu.

Kategórie