Nebudete si vedieť vybrať! Jeden je hrnčekový od Ivany Gáborík, ktorý jej kedysi piekla mamina, a druhý extra čokoládový od porotkyne Pečie celé Slovensko Petry Tóthovej. Takže nevyberajte a radšej upečte OBA :)

NADÝCHANÝ PERNÍK cukrárky Petry Tóthovej

Perník s čokoládovou polevou
Perník s čokoládovou polevou
Zdroj: Archív Dobré jedlo

ZA PLECH, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

Potrebujete:

  • 3 vajcia
  • 250 g práškového cukru
  • 400 g hladkej múky
  • 3 lyžice kakaa
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 1 lyžica sódy bikarbóny
  • 3 lyžičky perníkového korenia
  • 170 ml oleja
  • 400 ml mlieka
  • 50 ml perlivej minerálky
  • 50 ml rumu (plus na pokvapkanie)
  • 3 lyžice lekváru (plus na potretie)
  • 2 lyžice Salka
  • mleté orechy podľa chuti (nemusia byť)
  • čokoládová poleva na dokončenie (ganáš)

POSTUP:

  1. Všetky suroviny len dobre vymiešajte. Cesto vylejte na plech (20 x 30 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 160 °C asi 45-55 minút. Urobte test špajdľou.
  2. Ešte horúci perník polejte troškou rumu, potrite kyslastým lekvárom a zalejte roztopenou čokoládou alebo ganášou. Dobrú chuť!