Veľká noc nebude bez koláčov: Karanténa nás nezlomí (RECEPTY)

Hoci zažívame viac než zložité obdobie, Veľkú noc nezruší ani karanténa. Upečte sladké potešenie podľa našich receptov.

VEĽKONOČNÝ BARANČEK

POSTUP Baranček 5: Vychladeného barančeka posypte práškovým cukrom alebo ho polejte cukrovou polevou.
POSTUP Baranček 5: Vychladeného barančeka posypte práškovým cukrom alebo ho polejte cukrovou polevou.

1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • 3 vajcia
  • štipka soli
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • 100 g práškového cukru
  • pol lyžičky mletej vanilky (alebo 1 balíček vanilkového cukru)
  • 5 lyžíc rastlinného oleja
  • 5 lyžíc horúcej vody
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 40 g Zlatého klasu
  • 1 lyžička nastrúhanej kôry z citróna
  • maslo a hrubá múka na vymastenie formy
  • práškový cukor na posypanie

POSTUP:

  1. Najprv dôkladne vymažte formu (aj vrchný diel) a vysypte ju hrubou múkou. Rúru vyhrejte na 180 °C.
  2. Bielky oddeľte od žĺtkov. So štipkou soli a s citrónovou šťavou ich vyšľahajte na pevný sneh.
  3. Žĺtky vyšľahajte s práškovým cukrom a vanilkou do peny a za stáleho miešania pridávajte olej a horúcu vodu.
  4. Do zmesi postupne primiešavajte preosiatu múku s kypriacim práškom, so Zlatým klasom a s citrónovou kôrou.
  5. Nakoniec do zmesi jemne zašľahajte sneh.
  6. Cesto vylejte do formy a uzavrite ju druhým dielom. Barančeka pečte asi 40 minút.
  7. Po teste špajdľou (ak je po vytiahnutí čistá) ho vyberte z rúry, no nechajte ho ešte asi 15 minút chladnúť vo forme.
  8. Úplne vychladeného barančeka posypte práškovým cukrom alebo ho polejte cukrovou polevou. Tú pripravíte jednoducho: Vymiešajte práškový cukor s citrónovou polevou.

Kategórie