Nech na nás číha, kedy sa mu len zachce. Stavíme sa, že ani vy nebudete protestovať, ak vám doma zaklope na dvere hneď teraz.
Tvarohovo-makový koláč
PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 45 MINÚT, ODLEŽANIE CESTA 1 HODINA, PEČENIE 1 HODINA
Potrebujeme:
Na korpus:
- 230 g hladkej múky
- 20 g krupicového cukru
- 150 g masla (studeného + na vymastenie formy)
- 40 – 80 ml studenej vody
- suchá fazuľa na zaťaženie cesta
- potravinárska fólia
Na plnku:
- 120 g mletého maku
- voda
- 500 g tvarohu
- 150 g krupicového cukru
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 3 vajcia
Postup:
- Pripravte cesto: Múku zmiešajte s cukrom a pridajte kocky masla. Vypracujte mrveničku. Postupne pridávajte vodu, až vznikne pevné nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Formu (20 cm) vymažte maslom. Cesto vyvaľkajte na tenký plát a uložte do formy. Prstami ho roztiahnite aj po stranách formy. Potom naň dajte papier na pečenie a ten zaťažte suchou fazuľou. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút dozlatista.
- Pripravte plnky: Mak zalejte vriacou vodou a po 20 minútach ho sceďte. Tvaroh vyšľahajte s cukrom. Postupne doň zašľahajte škrob a vajcia. Tvarohovú plnku rozdeľte na polovicu a do jednej vmiešajte mak.
- Do stredu vychladnutého korpusu dajte lyžicou trochu tvarohovej plnky. Potom opäť do stredu lyžicou vlejte tvarohovo-makovú plnku, a zase tvarohovú. Takéto vrstvenie vytvorí zaujímavý efekt. Ak sa vám do toho nechce, jednoducho do korpusu vlejte obe plnky a iba ich premiešajte špajdľou.
- Navrstvený koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi hodinu. Hotový koláč má pevné okraje, ale stred sa ešte ľahko chveje. Nechajte ho vychladnúť a podávajte.
Tvarohová žemľovka s jablkami
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujeme:
- 50 g hrozienok
- 100 ml rumu
- 250 g mäkkého tučného tvarohu
- 2 lyžice práškového cukru (plus na posypanie)
- 1 lyžica masla (plus na vymastenie formy)
- 3 žĺtky
- 4-6 croissantov
- 6-8 jabĺk
- 1 lyžička mletej škorice
- 100 ml mlieka
- 2 lyžice krupicového cukru
Postup:
- Hrozienka dajte napučať do rumu. Tvaroh prešľahajte s cukrom, so zmäknutým maslom a s jedným žĺtkom. Potom vmiešajte scedené hrozienka (rum nevylejte).
- Croissanty nakrájajte na plátky, rovnako očistené jablká zbavené jadra. Tie potom posypte škoricou.
- Mlieko prešľahajte s 2 žĺtkami a 2 lyžicami krupicového cukru. Do tejto zmesi namáčajte plátky pečiva.
- Môžete vrstviť žemľovku: Na dno vymastenej formy dajte namočené pečivo, naň jablká a tie zakryte vymiešaným tvarohom. Nakoniec pokvapkajte odloženým rumom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút dozlatista. Žemľovku podávajte teplú alebo aj vychladenú.
Tvarohový krém s medom a figami
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Potrebujeme:
- 125 ml smotany na šľahanie
- 126 g tučného tvarohu
- 2 lyžičky práškového cukru
- kôra z 1 citróna
- 250 g mascarpone
- 4 figy
- med
Postup:
- Smotanu vyšľahajte dotuha. Tvaroh premiešajte s cukrom a citrónovou kôrou. Pridajte mascarpone a miešajte, kým zmes nie je úplne hladká. Nakoniec jemne zapracujte šľahačku.
- Dobrotu rozdeľte do pohárikov. Figy prekrojte do kríža a dajte navrch pohárov. Pokvapkajte medom a môžete podávať.
Ideálny dezert, keď vás prepadne chuť na sladké alebo sa za dverami objaví nečakaná návšteva. Je rýchly a pritom s nádychom luxusu. Ak doma nemáte figy, použite hocaké ovocie.
Tvarohové guľky s makom a so slivkami
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT
Potrebujeme:
- 1 kg tvarohu
- 500 g hrubej múky
- 4 vajcia
- soľ
- slivky (zavárané, asi 30 kusov) na plnenie, mletý mak a maslo na podávanie
Postup:
- Do misy dajte tvaroh, múku, vajcia a štipku soli. Vypracujte hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte ešte trochu múky.
- Slivky rozpoľte a odkôstkujte. Z cesta odkrajujte kúsky a baľte do nich slivky. Guľky varte vo vriacej osolenej vode asi 5-8 minút. Na tanieri ich posypte makom, polejte maslom a môžete podávať.
Toto tvarohové cesto milujeme! Môžete ho plniť ľubovoľným ovocím, čochvíľa už aj jahodami, alebo z neho vytvarovať malé knedličky, ku ktorým sa hodia rôzne ovocné či krémové omáčky.