objednať časopis
všetky kategórie
TVAROHOVÉ pokušenie: Upiekli sme koláč, žemľovku aj guľky s makom

Marek Bartoš

TVAROHOVÉ pokušenie: Upiekli sme koláč, žemľovku aj guľky s makom

Tvarohové pokušenie

Nech na nás číha, kedy sa mu len zachce. Stavíme sa, že ani vy nebudete protestovať, ak vám doma zaklope na dvere hneď teraz.

Tvarohovo-makový koláč

PRE CELÚ RODINU, PRÍPRAVA 45 MINÚT, ODLEŽANIE CESTA 1 HODINA, PEČENIE 1 HODINA

TVAROHOVÉ pokušenie: Upiekli sme koláč, žemľovku aj guľky s makom
Zdroj: Marek Bartoš

Potrebujeme:

Na korpus:

  • 230 g hladkej múky
  • 20 g krupicového cukru
  • 150 g masla (studeného + na vymastenie formy)
  • 40 – 80 ml studenej vody
  • suchá fazuľa na zaťaženie cesta
  • potravinárska fólia

Na plnku:

  • 120 g mletého maku
  • voda
  • 500 g tvarohu
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 3 vajcia

Postup:

  1. Pripravte cesto: Múku zmiešajte s cukrom a pridajte kocky masla. Vypracujte mrveničku. Postupne pridávajte vodu, až vznikne pevné nelepivé cesto. Zabaľte ho do fólie a dajte na hodinu do chladničky.
  2. Formu (20 cm) vymažte maslom. Cesto vyvaľkajte na tenký plát a uložte do formy. Prstami ho roztiahnite aj po stranách formy. Potom naň dajte papier na pečenie a ten zaťažte suchou fazuľou. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 10 minút dozlatista.
  3. Pripravte plnky: Mak zalejte vriacou vodou a po 20 minútach ho sceďte. Tvaroh vyšľahajte s cukrom. Postupne doň zašľahajte škrob a vajcia. Tvarohovú plnku rozdeľte na polovicu a do jednej vmiešajte mak.
  4. Do stredu vychladnutého korpusu dajte lyžicou trochu tvarohovej plnky. Potom opäť do stredu lyžicou vlejte tvarohovo-makovú plnku, a zase tvarohovú. Takéto vrstvenie vytvorí zaujímavý efekt. Ak sa vám do toho nechce, jednoducho do korpusu vlejte obe plnky a iba ich premiešajte špajdľou.
  5. Navrstvený koláč pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi hodinu. Hotový koláč má pevné okraje, ale stred sa ešte ľahko chveje. Nechajte ho vychladnúť a podávajte.

Tvarohová žemľovka s jablkami

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

TVAROHOVÉ pokušenie: Upiekli sme koláč, žemľovku aj guľky s makom
Zdroj: Marek Bartoš

Potrebujeme:

  • 50 g hrozienok
  • 100 ml rumu
  • 250 g mäkkého tučného tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru (plus na posypanie)
  • 1 lyžica masla (plus na vymastenie formy)
  • 3 žĺtky
  • 4-6 croissantov
  • 6-8 jabĺk
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 100 ml mlieka
  • 2 lyžice krupicového cukru

Postup:

  1. Hrozienka dajte napučať do rumu. Tvaroh prešľahajte s cukrom, so zmäknutým maslom a s jedným žĺtkom. Potom vmiešajte scedené hrozienka (rum nevylejte).
  2. Croissanty nakrájajte na plátky, rovnako očistené jablká zbavené jadra. Tie potom posypte škoricou.
  3. Mlieko prešľahajte s 2 žĺtkami a 2 lyžicami krupicového cukru. Do tejto zmesi namáčajte plátky pečiva.
  4. Môžete vrstviť žemľovku: Na dno vymastenej formy dajte namočené pečivo, naň jablká a tie zakryte vymiešaným tvarohom. Nakoniec pokvapkajte odloženým rumom a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 45 minút dozlatista. Žemľovku podávajte teplú alebo aj vychladenú.

Tvarohový krém s medom a figami

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

TVAROHOVÉ pokušenie: Upiekli sme koláč, žemľovku aj guľky s makom
Zdroj: Marek Bartoš

Potrebujeme:

  • 125 ml smotany na šľahanie
  • 126 g tučného tvarohu
  • 2 lyžičky práškového cukru
  • kôra z 1 citróna
  • 250 g mascarpone
  • 4 figy
  • med

Postup:

  1. Smotanu vyšľahajte dotuha. Tvaroh premiešajte s cukrom a citrónovou kôrou. Pridajte mascarpone a miešajte, kým zmes nie je úplne hladká. Nakoniec jemne zapracujte šľahačku.
  2. Dobrotu rozdeľte do pohárikov. Figy prekrojte do kríža a dajte navrch pohárov. Pokvapkajte medom a môžete podávať.

Ideálny dezert, keď vás prepadne chuť na sladké alebo sa za dverami objaví nečakaná návšteva. Je rýchly a pritom s nádychom luxusu. Ak doma nemáte figy, použite hocaké ovocie.

Tvarohové guľky s makom a so slivkami

4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT

TVAROHOVÉ pokušenie: Upiekli sme koláč, žemľovku aj guľky s makom
Zdroj: Marek Bartoš

Potrebujeme:

  • 1 kg tvarohu
  • 500 g hrubej múky
  • 4 vajcia
  • soľ
  • slivky (zavárané, asi 30 kusov) na plnenie, mletý mak a maslo na podávanie

Postup:

  1. Do misy dajte tvaroh, múku, vajcia a štipku soli. Vypracujte hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridajte ešte trochu múky.
  2. Slivky rozpoľte a odkôstkujte. Z cesta odkrajujte kúsky a baľte do nich slivky. Guľky varte vo vriacej osolenej vode asi 5-8 minút. Na tanieri ich posypte makom, polejte maslom a môžete podávať.

Toto tvarohové cesto milujeme! Môžete ho plniť ľubovoľným ovocím, čochvíľa už aj jahodami, alebo z neho vytvarovať malé knedličky, ku ktorým sa hodia rôzne ovocné či krémové omáčky.