Slané zobkanie na silvestrovskú párty: Vaši hostia budú nadšení! (RECEPTY)

Malé & slané … a hlavne extra od extra foodblogerky Alexandry Rymšinovej. Jednoducho výnimočné zobkanie na vaše výnimočné párty. Nech vám chutí!

Pohánkové tyčinky

1 PLECH, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

Na tyčinky:

  • 1 šálka mletých orechov
  • tri štvrte šálky pohánkovej múky
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice vody
  • 1 lyžička soli
  • 50 g parmezánu (navrch)

Na omáčku:

  • pol stredne veľkej červenej cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 100 g cherry paradajok
  • 1 červená paprika
  • olivový olej
  • soľ
  • zmes korenín oregano, bazalka a šalvia (po štipke)

Postup:

  1. Najprv pripravte omáčku: V hlbokej panvici na oleji krátko osmažte nakrájanú cibuľu. Pridajte roztlačený cesnak, nakrájané cherry paradajky a papriku. Prisypte soľ, koreniny a poduste do mäkka. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť. Potom rozmixujte do hladka. 
  2. Rúru zohrejte na 180 °C. V mise zmiešajte ingrediencie na tyčinky, vodu pridávajte podľa potreby v závislosti od veľkosti vajec. Pri väčších jej potrebujete menej. Hotové cesto rozvaľkajte na plechu vystlanom papierom na pečenie, navrch vylejte rozmixovanú omáčku, nasypte strúhaný parmezán a pečte 30 minút.

Cviklové čipsy

ZA MISKU, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 cvikla
  • soľ
  • oregano
  • mletý muškátový orech
  • balzamový ocot
  • olivový olej
  1. Cviklu nakrájajte na tenké plátky. V miske ju ochuťte soľou, koreninami, balzamovým octom a olejom. Čipsy rozložte na plech vystlaný papierom a pečte pri nízkej teplote 150 °C približne 30 minút

Semiačkové krekry

ZA MISU, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Potrebujete:

  • pol šálky pohánkovej múky
  • pol šálky slnečnicových semienok
  • pol šálky tekvicových semienok
  • štvrť šálky sezamu
  • 1 lyžička soli 
  • tri štvrte šálky vody

Postup:

  1. V mise zmiešajte všetky suché ingrediencie a zalejte ich vodou. Nechajte odstáť 15 minút. Rúru zohrejte na 180 °C. 
  2. Semiačkovú zmes roztlačte rukami na tenké cesto už na plechu vystlanom papierom. Pečte približne 30 minút.
  3.  

Ľanové chuťovky

8 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 200 g ľanu
  • 1 vajce
  • soľ, korenie podľa chuti
  • kokosový olej na panvicu

Navrch:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1 lyžica limetovej šťavy
  • štipka čierneho korenia
  • 4 cherry paradajky
  • lístky rukoly
  • balzamový ocot

Postup:

  1. V miske zmiešajte ľan a vajce. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  2. Na panvici rozohrejte kokosový olej. Polievkovou lyžicou naberajte ľanovú zmes a tvarujte ju do malých placiek. Opražte ich na miernom plameni z každej strany asi tri minúty do chrumkava. 
  3. Odstavte a nechajte mierne vychladnúť. Zatiaľ vidličkou roztlačte avokádo a dochuťte ho soľou, limetou a čiernym korením. Zmes prenášajte na malé ľanové placky, navrch pridajte rozkrojené cherry paradajky, lístky rukoly a kvapku balzamového octu. 

Quinoové suši

ASI 20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

  • pol šálky quinoy
  • 3-4 plátky morských rias
  • 3 lyžice ryžového octu
  • ľubovoľná zelenina nakrájaná na tenké plátky (napríklad uhorka, mrkva, paprika, avokádo)
  • sójová omáčka, wasabi a nakladaný zázvor na servírovanie
  • bambusová podložka na prípravu suši
  • pol lyžičky soli

Postup:

  1. Najprv uvarte quinou. Na suši sa žiada skôr rozvarená, preto použite dvojnásobné množstvo vody v porovnaní s návodom na prípravu. Na 1 diel quinoy dajte 3-4 diely vody. 
  2.  Na väčšom plameni priveďte quinou do varu, potom prikrytú v hrnci varte na menšom plameni takmer do úplného odparenia vody, približne 30 minút. Hrniec odstavte a nechajte quinou v horúcom hrnci ešte mäknúť.
  3. Na bambusovú podložku rozložte morskú riasu, spodný okraj rovnobežne s okrajom podložky. Do spodnej tretiny rozložte rovnomerne uvarenú a aspoň mierne vychladnutú quinou, do jej stredu vložte plátky zeleniny a pomocou podložky zaviňte suši smerom od vás. Pevne pritlačte. 
  4. Hotové rolky nechajte oddýchnuť v chladničke, nakrájajte ostrým nožom na kolieska a podávajte so sójovou omáčkou, s wasabi a s nakladaným zázvorom.

VIDEO: Na večer upečte tieto úžasné pizzové slimáky!

Kategórie