y

Laura Witteková

Sladké a bezpečné: Sladkosti, ktorých sa nemusíte vzdať ani pri fruktózovej intolerancii

Zistili vám fruktózovú intoleranciu? Žiadna panika, vzdať sa sladkostí nemusíte. Len si ustriehnite, z čoho ich namiešate.

Citrónovo-makový chlebíček

1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 35-40 MINÚT

Potrebujeme:

  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • 50 g ryžovej múky
  • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 70 g roztopeného kokosového oleja
  • 2 vajcia 90 g ryžového sirupu
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna
  • 180 g hustého jogurtu
  • 3 lyžice celého maku

Postup:

  1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno a boky formy na chlebíček vyložte papierom na pečenie.
  2. Do jednej misy vsypte obe múky, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ a premiešajte. Do druhej misy dajte kokosový olej, vajcia a vyšľahajte do peny. Pridajte sirup, citrónovú šťavu, kôru, jogurt a zamiešajte. Vsypte suché ingrediencie a opäť zamiešajte. Nakoniec pridajte 2 lyžice maku.
  3.  Cesto vylejte do pripravenej formy a posypte zvyšnou lyžicou maku. Pečte 35-40 minút – urobte test špajdľou, ak treba. Chlebíček podávajte vychladnutý.

Domáce kokosky

32 KUSOV, PRÍPRAVA 10 MINÚT

Sladké a bezpečné: Sladkosti, ktorých sa nemusíte vzdať ani pri fruktózovej  intolerancii
Zdroj: Laura Witteková

Potrebujeme:

  • 4 bielky
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli
  • 180-200 g strúhaného kokosu

Postup:

  1. Do misy dajte všetky ingrediencie a zamiešajte. Z hmoty odoberajte lyžičkou a na plech vystlaný papierom robte malé kopčeky.
  2. Kokosky dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 °C asi na 15 minút, kým pekne nezozlatnú. Nechajte ich vychladnúť a môžete „zhrešiť“.

Čokoládové crinkles

30 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 12-14 MINÚT

Sladké a bezpečné: Sladkosti, ktorých sa nemusíte vzdať ani pri fruktózovej  intolerancii
Zdroj: Laura Witteková

Potrebujeme:

  • 120 g tmavej čokolády
  • 65 g masla
  • 120 g ryžového sirupu
  • 1 vajce pol lyžičky mletej vanilky
  • 60 g mandľovej múky
  • 30 g kokosovej múky
  • 30 g kakaa
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • štipka soli

Na obalenie:

  • 2 lyžice kokosovej múky
  • 1 lyžička mletej škorice

Postup:

  1. V miske nad vodným kúpeľom roztopte čokoládu. V druhej mise vyšľahajte maslo so sirupom do peny, pridajte vajce a zamiešajte. Vlejte vychladenú čokoládu a dobre rozmiešajte. Potom pridajte všetky sypké suroviny a vypracujte hladkú hmotu. Prikryte ju, dajte na hodinu do chladničky.
  2. Keď sa dá hmota tvarovať, lyžičkou vyberte vždy približne rovnaké množstvo a ušúľajte guľôčku.
  3. Jemne ju pritlačte medzi dlaňami a obaľte v zmesi kokosovej múky a škorice. Postup opakujte, kým sa hmota neminie. Crinkles uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 170 °C 12-14 minút.

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil