Zbožňujeme ich najmä preto, že nám rastú priamo pod nosom a chutia geniálne aj na „obyčajnom“ chlebíku s maslom. Teraz ich zamiešajte do týchto receptov.

My už tušíme, že si ich odložíte navždy. Ak natrafíte na reďkovky neobvyklých tvarov a farieb, neváhajte a šup s nimi do košíka. Tie vyniknú najmä v šalátoch. Reďkovky milovali už starovekí faraóni – do Európy sa tieto chrumkavé plody dostali práve z Egypta. Pestujte ich trebárs na balkóne! Budú úplne iné ako tie vodové z obchodu, navyše, môžete s čistým svedomím využiť aj zdravú vňať. Hodí sa najmä do šalátov a polievok.

Jahňacie kotlety s reďkovkovým šalátom

4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT

Dokonalá kombinácia chutí.
Dokonalá kombinácia chutí.
Zdroj: GURMET/Marek Bartoš

Potrebujeme:

  • 8 – 12 jahňacích kotliet
  • čerstvá bazalka
  • petržlenová vňať
  • 2 strúčiky cesnaku
  • citrónová šťava
  • olivový a repkový olej
  • soľ, korenie

Na šalát:

  • 1 zväzok reďkoviek
  • 1 červená cibuľa
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • čerstvá mäta
  • vločky čili
  • soľ, korenie

POSTUP:

  1. Najprv urobte šalát: Reďkovky nastrúhajte nahrubo, cibuľu nakrájajte najemno. Vmiešajte do jogurtu, pridajte nasekanú mätu, vločky čili, soľ a korenie. Dajte do chladničky, aby sa všetky chute dobre prepojili.
  2.  Očistené kotlety osoľte, okoreňte. Bazalku a petržlenovú vňať rozmixujte s cesnakom a olivovým olejom na hladkú pastu. Dochuťte ju soľou, korením a citrónovou šťavou.
  3. V panvici rozpáľte repkový olej a opečte na ňom kotlety z oboch strán dozlatista – asi 4 minúty z každej strany. Ešte horúce kotlety podávajte s bylinkovou pastou odstátym reďkovkovým šalátom.

Jogurtový základ a pikantné reďkovky tvoria skvelý dip, ktorý sa hodí k mäsu aj zelenine. So šťavnatou jahňacinou vytvoria dokonalé jarné jedlo.