Takmer všetky bylinky, ktoré používate pri grilovačke, môžete pestovať aj na terase. Je super mať ich stále poruke!

Takmer všetky bylinky, ktoré používate pri grilovačke, môžete pestovať aj na terase. Je super mať ich stále poruke!

Zmes rôznych byliniek vyzerá pekne a navyše poskytuje svieže prísady na prípravu pokrmov. Mať malú bylinkovú záhradku blízko terasy je na nezaplatenie. Kedykoľvek si odtrhnete niekoľko lístkov šalvie alebo za hrsť bazalky. Navyše časté používanie byliniek je najlepší spôsob, ako udržovať rastlinky stále vo forme.

Rozmarín lekársky

Vyžaduje slnečné miesto chránené pred vetrom. Ak ho budete pestovať vo vápenatej pôde, narastie menší, ale voňavejší. Listy zberajte v malých množstvách.

Použitie: Jeho listy sa veľmi hodia pri príprave jahňacieho alebo bravčového mäsa a krásne rozvoňajú aj bylinkové maslo.

Mäta pieporná

Je vhodná do polotieňa aj na slnko. Potrebuje pôdu bohatú na živiny a pravidelnú zálievku. Na jar alebo na jeseň ju rozmnožíte delením. Listy sú najaromatickejšie, ak ich stihnete pozberať ešte pred kvitnutím.

Použitie: Okrem osviežujúcich nápojov pri grilovačke je vhodná na nové zemiaky, strukoviny a do šalátov.

Šalvia lekárska

Výborne sa jej darí na slnečnom stanovišti v ľahkej a suchšej pôde. Pravidelným strihaním jej zabezpečíte kompaktný a súmerný vzhľad.

Použitie: Výborná je na grilovanú rybu alebo baklažán. Spolu s cibuľkou je vhodná do hydinovej plnky a na dochutenie tučného mäsa.

Tymian citrónový

Doprajte mu slnečné miesto v ľahkej, dobre priepustnej pôde. Listy zberajte v priebehu leta. Časté strihanie mu prospieva a zahusťuje ho. Má vysoký obsah éterických olejov, ktoré dodávajú tejto bylinke neopakovateľnú chuť.

Použitie: Výborne poslúži na dochutenie marinád na grilovanie, nálevov do šalátov, omáčok aj polievok.

Bazalka pravá

Najviac rastie na teplom svetlom mieste, chránenom pred vetrom a poludňajším slnkom. Listy chutia najlepšie, keď sú ešte mladé a rastlina nezačala kvitnúť. Obsahujú silice, ktoré pomáhajú znížiť svrbenie po uštipnutí.

Použitie: Tvorí súčasť väčšiny jedál Stredomoria. Pridáva sa do šalátov, ale aj do teplých jedál tesne pred dovarením.

Kategórie

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil