Grécky šalát zvládnete ľavou zadnou: Na tanier rozložte nakrájané paradajky, šalátovú uhorku, červenú cibuľu, čierne olivy. Rozdrobte fetu, pokvapkajte olivovým olejom a ozdobte oreganom. Hotovo.

Stockfood

Pripomenú dovolenku: Známe grécke dobroty uvaríte v jednom hrnci a upečiete šup-šup!

Vedeli ste, že v Grécku sa všetko varí na „červeno“ – nielen mäso, ale aj strukoviny? Domáci nepotrebujú mlieko ani šľahačku na zahusťovanie polievok či omáčok.

"Pamätám sa, aký šok môj manžel zažil, keď som mu pred rokmi pripravila zelené fazuľky na náš slovenský spôsob – ako mliečny prívarok. Bolo to prvý a poslednýkrát, spomína vynikajúca kuchárka a spolumajiteľka taverny v Bratislave Viera Ložeková Iliopoulou. Pred dvadsiatimi rokmi sa vydala za Gréka Yannisa a jeho kuchyni musela pričuchnúť, hoci by sa jej dvakrát nechcelo... pretože Grék väčšinou nezje iné jedlo ako od svojej mamy. Práve preto ju do tajov gréckej kuchyne zasvätila svokra Androniki. Nech sa páči, jej zdedené a rokmi overené recepty.

Bravčové na cuketách a paradajkách v jednom hrnci

Bez musaky to v Grécku nejde.
Bez musaky to v Grécku nejde.
Zdroj: Stockfood

6-8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 80 MINÚT

Potrebujete:

  • 3-4 cukety
  • 1 kg bravčového mäsa (stehna alebo karé) pokrájaného na väčšie kúsky
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4-5 paradajok
  • 500 ml vody
  • 5-6 zemiakov
  • petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie
  • olivový olej
  • čerstvé pečivo a feta na podávanie (nemusí byť)

Postup:

  1. Umyté cukety prekrojte pozdĺžne na polovice a tie zas na štvrtky. Opečte ich na panvici s olivovým olejom mierne do hneda.
  2. Na inej panvici orestujte mäso a potom ho preložte do veľkého hrnca so širokým dnom a opečte na olivovom oleji. Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, krátko opečte a pridajte nadrobno nakrájané paradajky. Prilejte asi 150 ml olivového oleja, zalejte vodou (500 ml) a nechajte variť.
  3. Medzitým očistite zemiaky a nakrájajte na väčšie kocky. Keď je mäso polomäkké, pridajte ich do hrnca, vsypte nasekanú petržlenovú vňať a duste. Podľa potreby podlievajte vodou. Keď sú mäso a zemiaky takmer mäkké, poukladajte navrch opečené cukety a dovarte spolu domäkka. Podávajte s čerstvým pečivom a fetou. Hodí sa tiež paradajkovo-cibuľový šalát.