Kto nemá rád ovocné gule? Tie najlepšie s čučoriedkami, slivkami, malinami môžete urobiť už dnes.

ČUČORIEDKOVÉ GUĽKY Z ODPAĽOVANÉHO CESTA
4-5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT

A tieto sú robené z odpaľovaného.
Zdroj: Dobré jedlo
  • 500 ml mlieka
  • štipka soli
  • 100 g masla
  • 300 g hrubej múky + na posypanie dosky
  • 2 vajcia
  • 500 g čučoriedok
  • trstinový cukor

NA DOCHUTENIE:

  • 150 g perníka na strúhanie
  • 80-100 g práškového cukru na posypanie
  • 100 g masla

Postup:

  1. V hrnci s nepriľnavým dnom priveďte do varu mlieko so 100 g masla a štipkou soli. Prisypte múku a rýchlo premiešajte, aby sa nevytvorili hrčky. Na miernom ohni miešajte, kým cesto nezhustne a neprestane sa lepiť na varešku a steny hrnca. Potom stiahnite z plameňa a cesto nechajte v hrnci vychladnúť.
  2. Do vychladnutého cesta zapracujte vajcia a vyklopte ho na dobre pomúčenú pracovnú dosku. Zapracujte doň toľko múky, aby cesto bolo hladké a nelepivé.
  3. Predtým ich ešte posypte trochou trstinového cukru. Vytvarujte guľky a preložte ich na zľahka pomúčený tanier.
  4. Vo väčšom hrnci nechajte zovrieť vodu a mierne ju osoľte. Guľky vkladajte do vriacej vody. Po vyplávaní na hladinu varte ešte asi 3 minúty (záleží na ich veľkosti), potom guľky vyberte dierovanou varechou. Podávajte posypané nastrúhaným perníkom a cukrom a preliate zvyšným rozpusteným maslom.