Milujeme hrnčekové! Čo na tom, že patria do kategórie pre lenivé? K osvedčeným receptom na super rýchle koláče sa hlásime úplne bez hanby.

Semolinový koláč s jahodami

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 šálka semolinovej múky
  • 2 šálky hladkej múky
  • pol šálky hrubej kukuričnej múky
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 lyžička soli
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • kôra z dvoch citrónov v biokvalite
  • 1 lyžica jemne nakrájaného čerstvého rozmarínu
  • 1 šálka olivového oleja
  • 4 veľké vajcia
  • štvrť šálky citrónovej šťavy 
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálka gréckeho jogurtu
  • jahody podľa chuti


Postup:

  1. Do misky dajte všetky tri druhy múky, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ.
  2. V inej miske zmiešajte cukor, najemno nastrúhanú citrónovú kôru, rozmarín a premiešajte. Pomocou ručného mixéra na strednej rýchlosti primiešajte do tejto zmesi olej.
  3. Jedno po druhom pridajte vajcia, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Dobre vyšľahajte. Do zmesi pridajte polovicu múčnej zmesi, potom polovicu jogurtu a dobre zmiešajte. Znovu pridajte múku a jogurt a opäť premiešajte.
  4. Cesto nalejte do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy s priemerom 28 cm. V rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi hodinu. Urobte test špajdľou.
  5. Koláč nechajte chladnúť na kuchynskej mriežke 10 minút, potom ho vyberte z formy a nechajte vychladnúť. Podávajte s čerstvými jahodami a môžete ho aj zľahka poliať jahodovou šťavou.

Kategórie