Z dobrej úrody len dobré výrobky: Producenti džemov a sirupov, ktorých treba spoznať

Z dobrej úrody len dobré výrobky: Producenti džemov a sirupov, ktorých treba spoznať

Povedzte, čo iné sa môže zrodiť, ak šikovní ľudia spoja lásku k rodine s láskou k poctivo dopestovanej úrode?

Povedzte, čo iné sa môže zrodiť, ak šikovní ľudia spoja lásku k rodine s láskou k poctivo dopestovanej úrode?

Ján a Mirka Hruškovci

výrobcovia džemov, sirupov, včelích produktov, Sladký košík, Košice

„V prírode sa cítim sám sebou, dokážem tam zabudnúť na všetko zlé a myslieť len na to dobré. Mám to tak od detstva – vyrástol som v dedinke Klenovec v Gemeri obklopenej kopcami. Preto keď ma moje predchádzajúce zamestnanie ubíjalo, začal som premýšľať o tom, čo všetko príroda „voľne“ ponúka a čo sa s tým dá robiť. S manželkou sme sa pustili do výroby džemov,“ spomína Ján. V portfóliu rodinnej firmy dnes nájdete aj sirupy a nátierky zaujímavých kombinácií bez akejkoľvek chémie, a budúci rok k nim pribudne vlastný med. „Naše dobroty vyrábame iba ručne a iba z ovocia, byliniek od slovenských pestovateľov. Veľmi sa teším tomu, že sa nám často sami prihlásia. A čo je moja srdcovka? Nátierka hruška + čokoláda... a nielen preto, že sa volám Hruška.“

Z dobrej úrody len dobré výrobky: Producenti džemov a sirupov, ktorých treba spoznať
Zdroj: Archív

Barbora Havlíková

výrobkyňa detskej výživy, marmelád a spol., Baškina domáca továreň na dobroty, Levél

Pred tým, ako sa mama dvoch detí pustila do varenia výživy aj sirupov a zavárania svojich domácich dobrôt, pracovala vo veľkej firme. Zmena prišla počas materskej dovolenky. Za domom veľká záhrada a Barbore bolo ľúto nespracovať každučký plod. Jej výrobky ihneď zachutili všetkým naokolo, takže sa rozhodla ponúkať ich na Facebooku a portáli Sashe. Časom ich doplnila o paradajkové pretlaky, čatní, horčicu a sugo – všetko zoženiete aj na známych farmárskych trhoch alebo vo vybraných predajniach či kaviarňach. Najväčšia časť z paradajkového pyré však putuje na dobrú vec. Priamo malým onkologickým pacientom alebo na predaj, ktorý podporuje oddelenia v nemocnici. „A prečo práve paradajky? Sú najlepšie v boji proti rakovine,“ vysvetľuje Barbora.

Z dobrej úrody len dobré výrobky: Producenti džemov a sirupov, ktorých treba spoznať
Zdroj: Archív

Adam a Petra Sulovskí

výrobcovia sušeného ovocia Adamovo ovocie, Hurbanovo

Slivkový sad po Adamových rodičoch a malá vlastnoručne vyrobená solárna sušička ovocia. To bol ich začiatok. Keď Adam s Petrou zistili, že po sušené ovocie im k bránke chodí čoraz viac kamarátov a známych, vybavili si potrebné povolenia na predaj z dvora. Postavili sušičku s poriadnou kapacitou a začali ponúkať Adamovo ovocie. Sušia hlavne slivky, hrušky, jablká, no vyrábajú aj sušené ovocné pyré – ovocné kože. Najviac z jahôd, višní, ríbezlí, zo sliviek so škoricou a teraz na jeseň z jabĺk a mrkvy. Produkujú „v malom“, takže každý výrobok im prejde cez ruky. „Všetko sú to zdraviu prospešné dobroty. Sme veľmi radi, keď ich naši zákazníci ponúknu svojim deťom namiesto cukríkov,“ hovorí spokojne Adam.

Z dobrej úrody len dobré výrobky: Producenti džemov a sirupov, ktorých treba spoznať
Zdroj: Archív

Ľubica Kochanová

výrobkyňa džemov, sirupov, zaváranín, Lovely Food, Bernolákovo

U nej sa všetko začalo varením chutného jahodového džemu pre deti. Mal veľký úspech nielen v rodine, ale aj u známych. Ľubicu a jej manžela Ivana to povzbudilo natoľko, že v Bernolákove zriadili vlastnú výrobňu a k džemu postupne pridali sirupy, zaváraniny, sušené bylinky... „Milujeme prírodu, milujeme dobré a poctivé veci,“ priznáva Ľubica. Preto sa obracajú iba na lokálnych pestovateľov zo Slovenska a pri výrobe nepoužívajú žiadne éčka, konzervačné látky ani pektíny. Ich vydarené dielo môžete ochutnať už aj v bratislavskom obchodíku, ktorý nedávno otvorili.

Z dobrej úrody len dobré výrobky: Producenti džemov a sirupov, ktorých treba spoznať
Zdroj: Archív