Čo je blanšírovanie

Čo je blanšírovanie

Čo je blanšírovanie

Blanšírovanie je špeciálna tepelná úprava zeleniny alebo ovocia, pri ktorej sa plody najprv krátko povaria, podľa veľkosti a druhu niekoľko sekúnd až minút, a potom sa ponoria do ľadovej vody. Zachovajú si tak svoju sviežosť, peknú farbu, chuť i vitamíny. Blanšírovanie sa využíva aj pri pokrmoch, ktorých aróma je príliš výrazná, krátke povarenie eliminuje pach aromatickej zeleniny či vnútorností. Je vhodné aj pre potraviny, ktoré chcete potom zmraziť a pomôže aj pri odstraňovaní šupky napríklad z paradajok, paprík, orechov, mandlí, broskýň či marhúľ.

Ako blanšírovať

Najlepšie je používať nerezové sitko, ktorá aj s plodmi najprv ponoríte do vriacej a potom do ľadovej vody. Dôležité je dávať do jednej várky rovnako veľké kúsky. Vodu môžete podľa potreby a ďalšieho použitia osoliť, v prípade ovocia osladiť, ale je oveľa lepšie a zdravšie ponechať prirodzenú chuť a zloženie pokrmov. Menšie kúsky varte po kratšiu dobu, napríklad nakrájanú kapustu pol až jednu minútu, 2 minúty hrášok, brokolicu, špargľu, jahody, maximálne 3 minúty zrnká kukurice, kúsky mrkvy, či huby. Celé paradajky, či broskyne, ktoré chcete olúpať, môžete blanšírovať aj 7 minút.

Plody v nerezovom sitku po krátkom varení okamžite preložte z vriacej vody do studenej, môže byť aj s kockami ľadu. Po krátkom čase vyberte a nechajte chvíľu odstáť na bavlnenej alebo drevenej podložke pri izbovej teplote.

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil