Blanšírovanie je špeciálna tepelná úprava zeleniny alebo ovocia, pri ktorej sa plody najprv krátko povaria, podľa veľkosti a druhu niekoľko sekúnd až minút, a potom sa ponoria do ľadovej vody. Zachovajú si tak svoju sviežosť, peknú farbu, chuť i vitamíny. Blanšírovanie sa využíva aj pri pokrmoch, ktorých aróma je príliš výrazná, krátke povarenie eliminuje pach aromatickej zeleniny či vnútorností. Je vhodné aj pre potraviny, ktoré chcete potom zmraziť a pomôže aj pri odstraňovaní šupky napríklad z paradajok, paprík, orechov, mandlí, broskýň či marhúľ.
Ako blanšírovať
Najlepšie je používať nerezové sitko, ktorá aj s plodmi najprv ponoríte do vriacej a potom do ľadovej vody. Dôležité je dávať do jednej várky rovnako veľké kúsky. Vodu môžete podľa potreby a ďalšieho použitia osoliť, v prípade ovocia osladiť, ale je oveľa lepšie a zdravšie ponechať prirodzenú chuť a zloženie pokrmov. Menšie kúsky varte po kratšiu dobu, napríklad nakrájanú kapustu pol až jednu minútu, 2 minúty hrášok, brokolicu, špargľu, jahody, maximálne 3 minúty zrnká kukurice, kúsky mrkvy, či huby. Celé paradajky, či broskyne, ktoré chcete olúpať, môžete blanšírovať aj 7 minút.
Plody v nerezovom sitku po krátkom varení okamžite preložte z vriacej vody do studenej, môže byť aj s kockami ľadu. Po krátkom čase vyberte a nechajte chvíľu odstáť na bavlnenej alebo drevenej podložke pri izbovej teplote.