BYLINKY A ZELENINA dochutia focacciu, chlieb, slané koláče i buchty: Budú vyzerať úžasne!

Focaccia je kysnutý chlieb pochádzajúci z Talianska. Názov je odvodený od slova focus - ohnisko, pretože sa tradične piekol na uhlíkoch. Býva ochutená rôznymi bylinkami, jedlými kvetmi, olivami, sušenými i čerstvými paradajkami... Máme pre vás super recept. A pre ďalšiu inšpiráciu kliknite na fotogalériu!

OLIVOVÁ  FOCACCIA

8 PORCIÍ

Olivová focaccia.
Olivová focaccia.
Zdroj: INSTAGRAM chefroertobargione

  • 420 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 180 g hrubej múky
  • 450 ml vlažnej vody
  • 20 g droždia
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1 lyžica soli
  • 80 ml olivového oleja + na potretie
  • pol lyžice nasekaného rozmarínu +  na ozdobenie
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1-2 lyžice sušených paradajok (nemusia byť)
  • 1-2 lyžice nakrájaných alebo celých olív bez kôstky
  • hrubozrnná soľ na posypanie
  • tuk na vymastenie plechu

Postup:

  1. Pripravte kvások: Do vlažnej vody rozrobte droždie, pridajte cukor a lyžicu hladkej múky. Odložte na teplé miesto aspoň na 20 minút.
  2. Do misy preosejte obe múky a pridajte soľ. Prilejte kvások, olivový olej a mieste, kým nevznikne vláčne cesto. Potom pridajte nasekaný rozmarín a prelisovaný cesnak.
  3. Z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske väčšie placky alebo cesto vcelku vytvarujte do tvaru plechu. Cesto prelote na vymastený plech, prikryte utierkou a nechajte teple 45 minút kysnúť.
  4. Potom doň zľahka povtláčajte nakrájané olivy, sušené paradajky a vetvičky rozmarínu. Posypte hrubozrnnou soľou a potrite olivovým olejom. Pečte v rúre vyhriatej na 220 °C približne 15 až 18 minút.

Najnovšie video

Odporúčame vám

Diskusia

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil

Sledujte dobré jedlo
na instagrame

Prejsť na profil