Focaccia je kysnutý chlieb pochádzajúci z Talianska. Názov je odvodený od slova focus - ohnisko, pretože sa tradične piekol na uhlíkoch. Býva ochutená rôznymi bylinkami, jedlými kvetmi, olivami, sušenými i čerstvými paradajkami... Máme pre vás super recept. A pre ďalšiu inšpiráciu kliknite na fotogalériu!
OLIVOVÁ FOCACCIA
8 PORCIÍ
Olivová focaccia.
Zdroj: INSTAGRAM chefroertobargione
- 420 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 180 g hrubej múky
- 450 ml vlažnej vody
- 20 g droždia
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 1 lyžica soli
- 80 ml olivového oleja + na potretie
- pol lyžice nasekaného rozmarínu + na ozdobenie
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1-2 lyžice sušených paradajok (nemusia byť)
- 1-2 lyžice nakrájaných alebo celých olív bez kôstky
- hrubozrnná soľ na posypanie
- tuk na vymastenie plechu
Postup:
- Pripravte kvások: Do vlažnej vody rozrobte droždie, pridajte cukor a lyžicu hladkej múky. Odložte na teplé miesto aspoň na 20 minút.
- Do misy preosejte obe múky a pridajte soľ. Prilejte kvások, olivový olej a mieste, kým nevznikne vláčne cesto. Potom pridajte nasekaný rozmarín a prelisovaný cesnak.
- Z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske väčšie placky alebo cesto vcelku vytvarujte do tvaru plechu. Cesto prelote na vymastený plech, prikryte utierkou a nechajte teple 45 minút kysnúť.
- Potom doň zľahka povtláčajte nakrájané olivy, sušené paradajky a vetvičky rozmarínu. Posypte hrubozrnnou soľou a potrite olivovým olejom. Pečte v rúre vyhriatej na 220 °C približne 15 až 18 minút.