objednať časopis
všetky kategórie
Ako chutí údolie Kamtal: Na jeseň na vás čakajú vinice plné dozretého hrozna

Ema Pospíšilová Tekelyová

Ako chutí údolie Kamtal: Na jeseň na vás čakajú vinice plné dozretého hrozna

Jednoznačne po víne, pretože kamenistá pôda v kombinácii s priaznivou klímou sú ideálne na výrobu chutného Veltlínskeho zeleného.

Ale poďme od začiatku. Údolie Kamptal sa nachádza hodinu cesty na sever od hlavného mesta Rakúska Viedeň. Hneď ako odbočíte z diaľnice a vydáte sa po lokálnych cestách naprieč Dolným Rakúskom, očaria vás malebné dedinky, polia plne tekvíc a za nimi kopce posiate vinicami. Ak si hovoríte, že vám je táto oblasť povedomá, tak vedzte, že susediaci región Wachau patrí k najväčším producentom vína v Rakúsku. Druhý v poradí je práve Kamptal. Leží na rieke Kamp, ktorá sa na juhu vlieva do Dunaja, a práve skalným podložiam, ílovitej a sprašovej pôde vďačí za výnimočné víno.

Ako chutí údolie Kamtal: Na jeseň na vás čakajú vinice plné dozretého hrozna
Zdroj: Ema Pospíšilová Tekelyová

Mesto vína Langenlois

Centrum regiónu je mestečko Langenlois. Každý, kto odtiaľ pochádza, má niečo spoločné s vínom. V meste a jeho okolí sa nachádza nespočetné množstvo lokálnych, ale aj medzinárodne preslávených vinárstiev. Spoznať ich môžete rôznymi spôsobmi. Najlepšie je začať v miestnej vínotéke Ursinhaus neďaleko hlavného námestia. Nájdete tu širokú ponuku vín od lokálnych vinárov. Ak ste ubytovaní v niektorom hoteli či penzióne v meste, nalejú vám pár vybraných degustačných vzoriek zdarma. Ďalšou možnosťou je vínna cesta pešo alebo na bicykli. Lístok, ktorý je vstupenkou na ochutnávku, si kúpite priamo v tejto vínotéke.

Tento okruh naprieč vinicami má dĺžku šesť kilometrov a je otvorený do konca októbra. Návšteva skutočne stojí za to. S lístkom dostanete kľúč od pokladu. A to doslova! Je to kľúč od tajných skriniek ukrytých vo vinárskych domčekoch uprostred viníc. V skrinkách čaká ochutnávka vín z okolitých viníc i hroznovej šťavy. Ale to si musíte zaslúžiť. Kým dorazíte k prvému domčeku, prejdete riadny kus cesty. Nudiť sa nebudete. Cestou sa pokocháte výhľadom z niektorej vyhliadkovej terasy, odpočiniete si na chilloutových hojdačkách uprostred viníc, pozriete si prierez a zloženie pôdy. Vo vybraných termínoch sa tu môžete priamo stretnúť s miestnymi vinármi, ktorí vám nalejú svoj najobľúbenejší mok a zanietene vám o ňom porozprávajú.

Ako chutí údolie Kamtal: Na jeseň na vás čakajú vinice plné dozretého hrozna
Zdroj: Ema Pospíšilová Tekelyová

Niečo pod zub

Pre rakúsku pohostinnosť je typické, že každý viac či menej hladný žalúdok si tu príde na svoje. Na večeru môžete zájsť do reštaurácie vinárstva Bründlmayer v prekrásnom historickom dome z čias renesancie. Nenechajte sa zmiasť jednoduchou ponukou jedál. Práve naopak, degustačné menu je dokonale premyslené a spárované s domácimi vínami. Šéfkuchár sa môže pochváliť prestížnym ocenením Gault Millau, ktoré získal aj tento rok. Na niečo jednoduchšie len tak k vínku sa vyberte k vinárom do pivníc. Takzvaná kultúra Heuriger patrí k životnému štýlu Dolného Rakúska. Často je to dvor, kde sa sedí priamo v dome vinára. Zákon z roku 1784 z čias cisára Jozefa II., hovorí, že každý výrobca nápojov alebo potravín môže svoje produkty predávať vo vopred stanovených termínoch a za pevné ceny. Pôvodne si po ne chodili priatelia, dnes sú to okoloidúci a turisti. Dobré meno sa šíri ústnou formou, najlepšia reklama je taká, ktorá ide zo srdca. Respektíve cez žalúdok. Nárezy, paštéty, nátierky, slané koláče prevažne zo studenej kuchyne pripravuje člen rodiny najčastejšie z dopestovaných surovín. K tomu ponúknu svoje najlepšie vína a domáci chlieb. A svet je hneď chutnejší a krajší.

Dobré tipy

1. MÚZEUM VÍNA

Futuristická stavba stojí uprostred zelených viníc. Presne tak vyzerá komplex Loisium neďaleko centra v Langenloise. V budove nad zemou sa nachádza návštevné stredisko, veľká vínotéka s lokálnymi vínami, pod zemou spleť storočných chodieb spájajúcich pivnice miestnych vinárstiev. Interaktívnou formou sa dozviete všetko o výrobe vína kedysi a dnes.

Ako chutí údolie Kamtal: Na jeseň na vás čakajú vinice plné dozretého hrozna
Zdroj: Ema Pospíšilová Tekelyová

2. NAJSTARŠIE VINÁRSTVO V RAKÚSKU

Hodinku bicyklom z Langenloisu cez mesto Krems a rieku Dunaj vás cesta zavedie do vinárstva Nikolaihof, ktoré začalo písať svoju históriu pred 2-tisíc rokmi. Na ploche 22 hektárov pestujú prísnou biodynamickou metódou bez použitia herbicídov, pesticídov či iných umelých hnojív a postrekov v súlade so všetkými zákonmi prírody Veltlínske zelené a Rizling. Vína zrejú v pivniciach z čias Rimanov v dubových sudoch aj 20 rokov. Kombinácia dlhého zrenia s biopestovaním robí tieto vína výnimočnými a obľúbenými u skutočných fajnšmekrov. Ale nielen vína vás očaria na tomto mieste. Uprostred historických budov vo dvore pod storočnou lipou sa nachádza reštaurácia s úžasnou atmosférou, ktorej vychýrenú kuchyňu vedie dcéra zakladateľa. Návšteva stojí za to, pretože nielen atmosféra a vína sú jedinečné. Aj domáce marhuľové gule stoja za hriech.

3. NAJDLHŠIA VÍNNA ULIČKA

Vínna ulička v obci Rohrendorf na Lindobelgasse je vďaka svojej dĺžke 1,65 kilometra najdlhšou uličkou s viechami a pivnicami v Rakúsku. Nájdete tu 72 domčekov, veľa z nich v zachovanom stave s typickou vinárskou výzdobou. Niektoré pivnice pochádzajú z prelomu 14. a 15. storočia a vznikli ako súčasť kláštorov či dvorov zámožných občanov. Prevažnú väčšinu vybudovali až v 19. sto- ročí. Od jari do jesene sa tu konajú víkendy otvorených pivníc Aufg’sperrt is, kde si môžete pri pohári dobrého vínka poklebetiť s priateľmi.

Ako chutí údolie Kamtal: Na jeseň na vás čakajú vinice plné dozretého hrozna
Zdroj: Ema Pospíšilová Tekelyová

Kedy sa sem vybrať?

Zalesnené kopce regiónu Waldviertel chránia údolie Kamptalu pred ľadovými vetrami zo severozápadu. Cez deň zohrieva slnko kamenný terasovitý terén, v noci sem zaveje z lesov svieži korenistý vzduch. Kombinácia horúcich dní a studených nocí dodáva miestnym vínam výnimočnú iskru. Darí sa tu prevažne Veltlínskemu zelenému a Rizlingu, teda suchým korenistým aromatickým bielym vínam. Každé ročné obdobie má svoje čaro. Na jeseň tam na vás čakajú vinice plné dozretého hrozna s listami zafarbenými dočervena. Je to obdobie, keď slnečné lúče a chladné noci dodajú hroznu najlepšiu iskru. Chuť hrozna sa postupne mení z horkej cez kyslú až k sladkej. Vinári čakajú na najlepší čas, keď sa začne oberačka. Pretože možno práve tento bude najlepší ročník.