Ale poďme od začiatku. Údolie Kamptal sa nachádza hodinu cesty na sever od hlavného mesta Rakúska Viedeň. Hneď ako odbočíte z diaľnice a vydáte sa po lokálnych cestách naprieč Dolným Rakúskom, očaria vás malebné dedinky, polia plne tekvíc a za nimi kopce posiate vinicami. Ak si hovoríte, že vám je táto oblasť povedomá, tak vedzte, že susediaci región Wachau patrí k najväčším producentom vína v Rakúsku. Druhý v poradí je práve Kamptal. Leží na rieke Kamp, ktorá sa na juhu vlieva do Dunaja, a práve skalným podložiam, ílovitej a sprašovej pôde vďačí za výnimočné víno.
Mesto vína Langenlois
Centrum regiónu je mestečko Langenlois. Každý, kto odtiaľ pochádza, má niečo spoločné s vínom. V meste a jeho okolí sa nachádza nespočetné množstvo lokálnych, ale aj medzinárodne preslávených vinárstiev. Spoznať ich môžete rôznymi spôsobmi. Najlepšie je začať v miestnej vínotéke Ursinhaus neďaleko hlavného námestia. Nájdete tu širokú ponuku vín od lokálnych vinárov. Ak ste ubytovaní v niektorom hoteli či penzióne v meste, nalejú vám pár vybraných degustačných vzoriek zdarma. Ďalšou možnosťou je vínna cesta pešo alebo na bicykli. Lístok, ktorý je vstupenkou na ochutnávku, si kúpite priamo v tejto vínotéke.
Tento okruh naprieč vinicami má dĺžku šesť kilometrov a je otvorený do konca októbra. Návšteva skutočne stojí za to. S lístkom dostanete kľúč od pokladu. A to doslova! Je to kľúč od tajných skriniek ukrytých vo vinárskych domčekoch uprostred viníc. V skrinkách čaká ochutnávka vín z okolitých viníc i hroznovej šťavy. Ale to si musíte zaslúžiť. Kým dorazíte k prvému domčeku, prejdete riadny kus cesty. Nudiť sa nebudete. Cestou sa pokocháte výhľadom z niektorej vyhliadkovej terasy, odpočiniete si na chilloutových hojdačkách uprostred viníc, pozriete si prierez a zloženie pôdy. Vo vybraných termínoch sa tu môžete priamo stretnúť s miestnymi vinármi, ktorí vám nalejú svoj najobľúbenejší mok a zanietene vám o ňom porozprávajú.
Niečo pod zub
Pre rakúsku pohostinnosť je typické, že každý viac či menej hladný žalúdok si tu príde na svoje. Na večeru môžete zájsť do reštaurácie vinárstva Bründlmayer v prekrásnom historickom dome z čias renesancie. Nenechajte sa zmiasť jednoduchou ponukou jedál. Práve naopak, degustačné menu je dokonale premyslené a spárované s domácimi vínami. Šéfkuchár sa môže pochváliť prestížnym ocenením Gault Millau, ktoré získal aj tento rok. Na niečo jednoduchšie len tak k vínku sa vyberte k vinárom do pivníc. Takzvaná kultúra Heuriger patrí k životnému štýlu Dolného Rakúska. Často je to dvor, kde sa sedí priamo v dome vinára. Zákon z roku 1784 z čias cisára Jozefa II., hovorí, že každý výrobca nápojov alebo potravín môže svoje produkty predávať vo vopred stanovených termínoch a za pevné ceny. Pôvodne si po ne chodili priatelia, dnes sú to okoloidúci a turisti. Dobré meno sa šíri ústnou formou, najlepšia reklama je taká, ktorá ide zo srdca. Respektíve cez žalúdok. Nárezy, paštéty, nátierky, slané koláče prevažne zo studenej kuchyne pripravuje člen rodiny najčastejšie z dopestovaných surovín. K tomu ponúknu svoje najlepšie vína a domáci chlieb. A svet je hneď chutnejší a krajší.
Dobré tipy
1. MÚZEUM VÍNA
Futuristická stavba stojí uprostred zelených viníc. Presne tak vyzerá komplex Loisium neďaleko centra v Langenloise. V budove nad zemou sa nachádza návštevné stredisko, veľká vínotéka s lokálnymi vínami, pod zemou spleť storočných chodieb spájajúcich pivnice miestnych vinárstiev. Interaktívnou formou sa dozviete všetko o výrobe vína kedysi a dnes.
2. NAJSTARŠIE VINÁRSTVO V RAKÚSKU
Hodinku bicyklom z Langenloisu cez mesto Krems a rieku Dunaj vás cesta zavedie do vinárstva Nikolaihof, ktoré začalo písať svoju históriu pred 2-tisíc rokmi. Na ploche 22 hektárov pestujú prísnou biodynamickou metódou bez použitia herbicídov, pesticídov či iných umelých hnojív a postrekov v súlade so všetkými zákonmi prírody Veltlínske zelené a Rizling. Vína zrejú v pivniciach z čias Rimanov v dubových sudoch aj 20 rokov. Kombinácia dlhého zrenia s biopestovaním robí tieto vína výnimočnými a obľúbenými u skutočných fajnšmekrov. Ale nielen vína vás očaria na tomto mieste. Uprostred historických budov vo dvore pod storočnou lipou sa nachádza reštaurácia s úžasnou atmosférou, ktorej vychýrenú kuchyňu vedie dcéra zakladateľa. Návšteva stojí za to, pretože nielen atmosféra a vína sú jedinečné. Aj domáce marhuľové gule stoja za hriech.
3. NAJDLHŠIA VÍNNA ULIČKA
Vínna ulička v obci Rohrendorf na Lindobelgasse je vďaka svojej dĺžke 1,65 kilometra najdlhšou uličkou s viechami a pivnicami v Rakúsku. Nájdete tu 72 domčekov, veľa z nich v zachovanom stave s typickou vinárskou výzdobou. Niektoré pivnice pochádzajú z prelomu 14. a 15. storočia a vznikli ako súčasť kláštorov či dvorov zámožných občanov. Prevažnú väčšinu vybudovali až v 19. sto- ročí. Od jari do jesene sa tu konajú víkendy otvorených pivníc Aufg’sperrt is, kde si môžete pri pohári dobrého vínka poklebetiť s priateľmi.
Kedy sa sem vybrať?
Zalesnené kopce regiónu Waldviertel chránia údolie Kamptalu pred ľadovými vetrami zo severozápadu. Cez deň zohrieva slnko kamenný terasovitý terén, v noci sem zaveje z lesov svieži korenistý vzduch. Kombinácia horúcich dní a studených nocí dodáva miestnym vínam výnimočnú iskru. Darí sa tu prevažne Veltlínskemu zelenému a Rizlingu, teda suchým korenistým aromatickým bielym vínam. Každé ročné obdobie má svoje čaro. Na jeseň tam na vás čakajú vinice plné dozretého hrozna s listami zafarbenými dočervena. Je to obdobie, keď slnečné lúče a chladné noci dodajú hroznu najlepšiu iskru. Chuť hrozna sa postupne mení z horkej cez kyslú až k sladkej. Vinári čakajú na najlepší čas, keď sa začne oberačka. Pretože možno práve tento bude najlepší ročník.