Keď chcete zhodiť nejaké to kilo, každý deň zjedzte viazaničku mladých reďkoviek. Aby vám reďkovky nezovšedneli, vyskúšajte tieto skvelé a jednoduché dobroty.
Reďkovkové carpaccio
4 porcie
- 1 zväzok reďkoviek zbavíme listov a koreňa a umyjeme ich.
- Na jemnom strúhadle ich nastrúhame na tenké plátky a uložíme do kruhu na tanier.
- 1 lyžicu bieleho balzamikového octu zmiešame s 1-2 lyžicami grenadíny (sirupu z granátových jabĺk) a 1 lyžicou olivového oleja.
- Pridáme 1/2 lyžičky citrónovej kôry, soľ a mleté čierne korenie.
- Reďkovkové carpaccio pokvapkáme sirupom a dozdobíme zrniečkami granátového jablka.
Opečené reďkovky
4 porcie
- Dve viazaničky reďkoviek umyjeme a odrežeme listy.
- Niekoľko listov najemno pokrájame.
- Reďkovky prekrojíme na polovice a v 60 g masla opečieme.
- Pridáme 3 lyžice kapár, 3 lyžice hrozienok, šťavu a nastrúhanú kôru z polovice citróna.
- Vmiešame posekané listy. Reďkovky ochutíme soľou, mletým čiernym korením a troškou cukru.
Reďkovková krémová polievka
4 porcie
- 400 g zemiakov a 1 bielu cibuľu očistíme a nakrájame na kocky.
- 50 g masla roztopíme v hrnci a zemiaky s cibuľou na ňom krátko podusíme.
- Zalejeme 150 ml bieleho vína a 1l zeleninového vývaru.
- Pridáme listy z 2 zväzkov reďkoviek.
- Polievku pod pokrievkou varíme na miernom ohni asi 30 minút.
- Odstavíme z ohňa a v mixéri rozmixujeme do hladka.
- Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie a nastrúhaný muškátový oriešok.
- Do polievky prilejeme 150 ml smotany na šľahanie. Už nevaríme, len prehrejme.
- Pridáme do nej natenko nakrájané reďkovky a podávame.