Koláž zo zemiakového cesta s jablkami

Dobré jedlo/Natália Jablonková

ZEMIAKY nie sú len na pyré: KOLÁČE zo zemiakového cesta urobte na SLADKO aj SLANO

Zo zemiakov sa dá pripraviť nielen chutná príloha, ale prekvapia vás aj koláče z nich. Na sladko i slano.

ZEMIAKOVÉ LIEVANCE

Lievance zo zemiakového cesta
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

Potrebujete:

  • 450 g zemiakov
  • 250 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 1 veľké vajce
  • 1 lyžicu oleja
  • štipku soli
  • 1 lyžicu práškového cukru
  • 4 lyžice nemletého maku
  • 3 lyžice oleja na vysmážanie
  • čučoriedky alebo iné drobné ovocie na servírovanie

POSTUP:

  1.  Zemiaky očistite, umyte a najemno nastrúhajte. Nastrúhané zemiaky v mise zmiešajte s mliekom, múkou, vajíčkom, olejom a so soľou.
  2. Prisypte cukor, mak a dobre premiešajte. Na rozpálenom oleji opekajte lievance z každej strany do zlatista. K lievancom sa hodí drobné ovocie – čučoriedky, maliny, jahody, javorový sirup alebo šodó.

 Tip

Ak chcete mať lievance viac nadýchané, do cesta zamiešajte najskôr iba žĺtok a z bielka vyšľahajte sneh.