MANDARÍNKOVÁ torta s agáve: Top tip po sviatkoch
Zdravá a chutná zároveň.
- 65 min.
- porcie: 4
- Stredná
Suroviny
Na korpus:
- 200 gpšeničnej hladkej alebo špaldovej múky
- 100 gpráškového cukru
- 1 lyžicakypriaceho prášku
- pol lyžicavanilkového cukru (Bourbon)
- 1 štipkasoli
- 60 mlrastlinného oleja
- 1 lyžicajablkového alebo vínneho octu
- 140 mlminerálky
- 90 gbieleho jogurtu
Na obloženie:
- 2 ksmalé plechovky sterilizovaných mandarínok ( 350 g odkvapkaných mandarínok)
- 200 mlpomarančovej šťavy
- pol lyžicapráškovej želatíny
- 1 lyžicakukuričného škrobu
- 1-2 lyžicesirupu z agávy
Okrem toho:
- 500 mlsmotany na šľahanie
- 1 balíčekstužovača šľahačky
Postup
krok
Rúru vyhrejeme na 200 °C. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. V miske spolu zmiešame všetky suché ingrediencie na korpus. Pridáme olej, ocot, minerálku a sójový jogurt. Všetko dôkladne premiešame a nalejeme do pripravenej formy. Povrch uhladíme. Vo vyhriatej rúre pečieme asi 15 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť.
krok
Mandarínky scedíme a necháme odkvapkať. Šťavu zachytíme a zmiešame s pomarančovou šťavou – mali by sme dostať 500 ml.
krok
Vychladnutý korpus preložíme na tortový podnos a dookola založíme okraj tortovej formy. Na korpus poukladáme odkvapkané mandarínky.
krok
Pomarančovo-mandarínkovú šťavu zmiešame so želatínou, s kukuričným škrobom a agávovým sirupom. Dohladka rozšľaháme a za stáleho miešania asi 2 minúty povaríme. Odstavíme a necháme mierne vychladnúť.
krok
Smotanu zmiešanú so stužovačom dotuha vyšľaháme a nahrubo natrieme na mandarínkovú vrstvu. Povrch uhladíme. Na šľahačkovú vrstvu pomocou vypuklej strany lyžice starostlivo rozotrieme želatínovú glazúru.
krok
Tortu minimálne 4 hodiny (najlepšie cez noc) necháme tuhnúť na chladnom mieste. Pred podávaním odstránime okraje formy.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Medvedí cesnak v polievke: Áno alebo nie?

ZEMIAKOVÉ ŠÚĽANCE: Dáte si radšej s makom alebo s opečenou strúhankou?
