HVIEZDA S VANILKOVÝM KRÉMOM
vianočná hviezda
Zdroj: Dobré jedlo/LAura Witteková
Pre celú rodinu
Potrebujete:
- 300 g lístkového cesta
- 1 lyžicu práškového cukru
Na odpaľované cesto:
- 100 ml vody
- 40 g masla
- štipku soli
- 80 g hladkej múky
- 2 vajcia
Na vanilkový krém:
- 400 ml mlieka
- 1 vanilkový struk (nemusí byť)
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
- 70 g kryštálového cukru
- 2 žĺtky
- 200 ml smotany na šľahanie
Na dokončenie:
- 50 g horkej čokolády (obsah tuku 50 %)
POSTUP
- Pripravte vanilkový krém. V 100 ml mlieka rozšľahajte žĺtky a pudingový prášok. Zvyšných 300 ml mlieka nalejte do kastrólika, pridajte kryštálový, vanilkový cukor a vanilku. Priveďte do varu (vanilkový struk vyberte). Postupne za stáleho miešania prilejte mlieko s rozšľahanými žĺtkami a rozmiešaným pudingovým práškom. Asi pol minúty varte do zhustnutia.
- Uvarený puding nalejte do misy, zakryte potravinovou fóliou a nechajte úplne vychladnúť. Pripravte odpaľované cesto: Vodu osoľte, pridajte maslo a priveďte do varu. Potom nasypte múku a miešajte, kým sa cesto neodlepuje od dna hrnca. Do polovychladnutého cesta postupne vmiešajte vajcia.
- Na pracovnej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 milimetre a preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Podľa šablóny (hviezdu si vystrihnite z papiera na pečenie) vykrojte hviezdu a cesto popichajte vidličkou. Zo zvyšného rozvaľkaného cesta formičkou vykrojte hviezdičky a poukladajte ich na plech.
- Rúru vyhrejte na 200/180 °C. Na okraj veľkej hviezdy pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou nastriekajte odpaľované cesto. Vo vyhriatej rúre pečte 20 minút. Po 10 minútach stred hviezdy (lístkové cesto) zakryte vlhkým papierom na pečenie, aby sa mohlo dobre upiecť odpaľované cesto. Malé hviezdičky pred pečením posypte práškovým cukrom a pečieme asi 10 minút. Smotanu vyšľahajte, vychladnutý puding prešľahajte a nakoniec doň vmiešajte šľahačku.
Piekli ste už STROMČEKOVÝ koláč? Recept je na ďalšej strane >>>