objednať časopis
všetky kategórie

Robíte s deťmi medovníčky alebo vám pomáhajú vykrajovať vianočné hviezdičky a srdiečka? Pozrite sa na tú krásu. Aj pri týchto vianočných receptoch vám môžu pomáhať a z pečenia budú mať určite takú radosť, ako by to robili celkom samy. Uvidíte.

HVIEZDA S VANILKOVÝM KRÉMOM

vianočná hviezda
vianočná hviezda
Zdroj: Dobré jedlo/LAura Witteková

Pre celú rodinu

Potrebujete:

  • 300 g lístkového cesta
  • 1 lyžicu práškového cukru

Na odpaľované cesto:

  • 100 ml vody
  • 40 g masla
  • štipku soli
  • 80 g hladkej múky
  • 2 vajcia

Na vanilkový krém:

  • 400 ml mlieka
  • 1 vanilkový struk (nemusí byť)
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou
  • 70 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 200 ml smotany na šľahanie

Na dokončenie:

  • 50 g horkej čokolády (obsah tuku 50 %)
Nádherný veniec z perníkov na dvere.
Čítajte viac
Originálne a JEDLÉ VIANOČNÉ VENCE na dvere: Pozrite si túto SLADKÚ nádheru!

POSTUP

  1.  Pripravte vanilkový krém. V 100 ml mlieka rozšľahajte žĺtky a pudingový prášok. Zvyšných 300 ml mlieka nalejte do kastrólika, pridajte kryštálový, vanilkový cukor a vanilku. Priveďte do varu (vanilkový struk vyberte). Postupne za stáleho miešania prilejte mlieko s rozšľahanými žĺtkami a rozmiešaným pudingovým práškom. Asi pol minúty varte do zhustnutia.
  2. Uvarený puding nalejte do misy, zakryte potravinovou fóliou a nechajte úplne vychladnúť. Pripravte odpaľované cesto: Vodu osoľte, pridajte maslo a priveďte do varu. Potom nasypte múku a miešajte, kým sa cesto neodlepuje od dna hrnca. Do polovychladnutého cesta postupne vmiešajte vajcia. 
  3. Na pracovnej doske cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 3 milimetre a preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Podľa šablóny (hviezdu si vystrihnite z papiera na pečenie) vykrojte hviezdu a cesto popichajte vidličkou. Zo zvyšného rozvaľkaného cesta formičkou vykrojte hviezdičky a poukladajte ich na plech.
  4. Rúru vyhrejte na 200/180 °C. Na okraj veľkej hviezdy pomocou cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou nastriekajte odpaľované cesto. Vo vyhriatej rúre pečte 20 minút. Po 10 minútach stred hviezdy (lístkové cesto) zakryte vlhkým papierom na pečenie, aby sa mohlo dobre upiecť odpaľované cesto. Malé hviezdičky pred pečením posypte práškovým cukrom a pečieme asi 10 minút. Smotanu vyšľahajte, vychladnutý puding prešľahajte a nakoniec doň vmiešajte šľahačku.

Piekli ste už STROMČEKOVÝ koláč? Recept je na ďalšej strane >>>