... alebo na bicykli. Už aby ste dorazili, hladní turisti!

„Toto miesto si zaslúži dobré jedlo,“ hovorí Alex, tak trochu dobrodruh, ktorý pochodil svet, a nakoniec je mu najlepšie nad Bratislavou, v lesoch Malých Karpát. Po tom, ako nafotíme všetky dobroty do ruky od jeho kamaráta a šéfkuchára Mariána, spokojne sedí na zemi a vysvetľuje, prečo svoj „bufet“ nazvali U Kocmundu.

„Pán Kocmunda bol uznávaný horár vo Svätom Jure. S láskou sa staral o toto čarovné miesto a nám sa zdalo pekné vyjadriť mu úctu.“ V tom čase sme už s kolegami po ochutnávke a vieme, že z úcty sa po krásnej túre ujde aj vašim žalúdkom. V podniku uprostred lesa nemajú žiadnu mikrovlnku ani žiadnu fritézu. Len čerstvé suroviny, dobré nápady a šikovného kuchára...

Šéfkuchár Marián a Alex
Šéfkuchár Marián a Alex
Zdroj: MATEJ KALINA

Šéfkuchár Marián si potrpí na čerstvé, kvalitné suroviny od lokálnych výrobcov. V Kambodži vyváral najradšej z toho, čo dalo more, nad Bratislavou z domácej overenej ponuky. Alex sa v gastre pohybuje už niekoľko rokov. Pred časom viedol napríklad gasthouse v Kambodži, kam pritiahol aj svojho dlhoročného kamaráta.

Fazuľová polievka s klobáskou

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 90 MINÚT

Poctivé suroviny sú základ dobrej polievky. „Mäso kupujeme iba od overeného mäsiara, fazuľu od babky na trhu. Veríme, že všetko to v nej cítiť,“ usmieva sa Marián.
Poctivé suroviny sú základ dobrej polievky. „Mäso kupujeme iba od overeného mäsiara, fazuľu od babky na trhu. Veríme, že všetko to v nej cítiť,“ usmieva sa Marián.
Zdroj: MATEJ KALINA

SUROVINY

  • 500 g údenej krkovičky
  • 200 g domácej údenej klobásky
  • 120 g veľkej bôbovej fazule
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 200 g mrkvy
  • 200 g petržlenu (alebo zeleru)
  • mletá červená paprika, majorán, mletá rasca, nové korenie, bobkový list
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bravčová masť
  • domáce široké rezance (vyvarené), petržlenová vňať, kyslá smotana a chlieb na podávanie

POSTUP

  1. Fazuľu dajte na noc do vody.
  2. Na druhý deň uvarte vo vode krkovičku a klobásku do mäkka. Vývar odložte.
  3. Na masti orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte všetky koreniny a scedenú fazuľu. Zalejte odloženou vodou, ak treba, prilejte ďalšiu, a varte do polomäkka. Potom pridajte nakrájanú koreňovú zeleninu a varte, kým všetko pekne nezmäkne.
  4. Do polievky nakrájajte uvarené mäso a klobásku, rozdeľte do tanierov. Porcie nakoniec ozdobte lyžicou kyslej smotany, petržlenovou vňaťou a podávajte so širokými rezancami, prípadne s dobrým chlebíkom.