cibuľové koláče

Dobré jedlo/Laura Witteková

Vypýtali sme si recepty od tety Evy: Tieto SLANÉ KOLÁČE pečie aj pre susedov

Len tak si pochutnať na niečom slanom... Keď sme to spomenuli pred tetou Evou, hneď vytiahla svoje overené recepty. Vyskúšajte!

Zelený bylinkový koláč Kuku sabzi
Čítajte viac
Magické varenie: CHUŤOVKY nového roka pre šťastie

PÓROVÝ KOLÁČ S OVSENÝMI VLOČKAMI

pórový koláč
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

8 KUSOV I PRÍPRAVA 35 MINÚT I PEČENIE 30 MINÚT I FORMA S PRIEMEROM 30 CM

NA CESTO:

  • 250 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
  • 120 g masla
  • 1 žĺtok
  • pol lyžičky soli
  • 3-4 lyžice vody

NA PLNKU:

  • 100 g jemných ovsených vločiek
  • 350 ml vlažného mlieka
  • 3 vajcia
  • 2 lyžice oleja
  • 200 g póru
  • 250 g šampiňónov
  • bylinková soľ podľa chuti
  • 50 g tvrdého syra (eidam)
  • mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. K preosiatej múke pridáme studené maslo pokrájané na malé kúsky, soľ a žĺtok rozšľahané s vodou. Vypracujeme hladké cesto. Vložíme do mikroténového vrecúška a v chlade ho necháme asi 30 minút.
  2. Pripravíme plnku: Ovsené vločky zalejeme vlažným mliekom, aby napučali. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť.
  3. Na oleji opražíme pokrájaný pór a šampiňóny. Asi 5 minút podusíme a odstavíme z ohňa. Ovsenú kašu zmiešame s pórom, so šampiňónmi, pridáme žĺtky a premiešame. Plnku ochutíme soľou, korením, pridáme sneh z bielkov a premiešame.  
  4. Rúru predhrejeme na teplotu 175 °C. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním dno a boky formy. Formu s cestom preložíme na 15 minút do chladu. Potom na cesto rozotrieme plnku a pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút. Pred dopečením koláč posypeme nastrúhaným syrom.