Mozzarella si svojou univerzálnosťou zaručila nehynúcu slávu a pevné miesto v kuchyni. A nielen v talianskej.

Ktorá je pravá?

Na začiatok v tom urobme poriadok – názov mozzarella majú dva syry, ktoré sú chuťovo značne odlišné. Pravá mozzarella pochádza z Kampánie a vyrába sa z mlieka vodných byvolov. Ja drahšia, chuťovo lepšia – ľahko pikantná, jemne slaná a voňavejšia, Ak je na obale napísané mozzarella di bufalla, máte vyhraté.

Tá lacnejšia mozzarella je z kravského mlieka a hodí sa viac na varenie, pečenie či zapekanie. Aby toho nebolo málo, je tu ešte burrata (v taliančine to znamená maslová), ktorá je naplnená kúskami syra, perličkami mozzarelly a sladkou smotanou. Vďaka tomu je vnútri vláčna a krémová.

ŠPAGETY S PARADAJKOVOU OMÁČKOU A BURRATOU

Klasickú paradajkovú omáčku burrata neskutočne pozdvihne. Vďaka krémovému vnútrajšku ju perfektne zjemní a navyše obrúsi ostré hrany vločiek čili.
Klasickú paradajkovú omáčku burrata neskutočne pozdvihne. Vďaka krémovému vnútrajšku ju perfektne zjemní a navyše obrúsi ostré hrany vločiek čili.
Zdroj: Gurmet

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT

SUROVINY

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • vločky čili podľa chuti
  • 400 g paradajok
  • 100 g pasírovaných paradajok
  • 250 g hydinového vývaru
  • 400 g špagiet
  • 400 g burraty (prípadne mozzarelly)
  • čerstvá bazalka na servírovanie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja

POSTUP:

  1. Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno. Vo väčšej panvici rozohrejte olej a orestujte ich. Pridajte vločky čili, minútku ich opekajte, pridajte nakrájané a olúpané paradajky (ponorte ich na chvíľu do horúcej vody, pôjde vám to ľahko) aj pasírované paradajky a vývar. Osoľte, okoreňte, priveďte do varu, znížte plameň a varte, kým omáčka nezhustne.
  2. Špagety uvarte v osolenej vode, aby boli al dente. Sceďte a primiešajte k omáčke. Rozdeľte do tanierov a podávajte s burratou a čerstvou bazalkou. Ak máte menší syr, na každú porciu dajte jeden bochníček. Každý si ho potom sám natrhne a premieša krémový vnútrajšok s omáčkou. Ak máte syr príliš veľký, natrhajte ho v miske a do každej porcie vmiešajte pevnú aj tekutú časť.