Postup

 krok

Na makovú plnku uvaríme mlieko, mak, cukor a vmiešame maslo. Cukor a maslo necháme rozpustiť a miešame, kým nevznikne hustá masa. Necháme vychladnúť. Na cesto nasypeme do misky múku, práškový cukor spolu s vanilínovým cukrom a v strede urobíme jamku.

 krok

Droždie necháme rozpustiť v mlieku a nalejeme do jamky. Trochou múky posypeme okraje. Prikryjeme a necháme odstáť na teplom mieste asi 15 minút. Maslo, vajce, tuzemský um a pomarančovú kôru pridáme k múke a spolu zamiešame do cesta. Miesime dobrých 10 minút, až kým cesto nie je pekne elastické a nelepí sa na misku. Prikryté necháme odstáť 45 minút.

 krok

Formu na pečenie s rozmermi 23 x 44 cm vymastíme a vysypeme múkou. Cesto na pomúčenej doske premiesime, vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 6 pásov. Na 5 pásov cesta natrieme makovú plnku, poukladáme ich do formy na seba, mierne pritlačíme a ukončíme zvyšným cestom.

 krok

Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 45 minút. Necháme vychladnúť a vyklopíme. Práškový cukor s citrónovou šťavou vymiešame a potrieme koláč. Ozdobíme vlašskými orechmi a sušenými marhuľami. Polevu necháme zaschnúť, krájame až pred servírovaním.

Kategórie