Suroviny
Na plnku:
- 500 mlmlieka
- 600 gpomletého maku
- 300 gkrupicového cukru
- 5 lyžícmasla
Na cesto:
- 400 gpolohrubej múky
- 60 gpráškového cukru
- pol ksbalíčka vanilínového cukru
- pol kskocky čerstvého droždia (21 g)
- 160 mlvlažného mlieka
- 80 gmäkkého masla
- 1 ksvajce
- 2 lyžicetuzemského umu
- 2 lyžiceočistenej kôry z biopamaranča
Na ozdobu:
- 160 gpráškového cukru
- 1 kscitrónová šťava
- 50 gnahrubo nasekaných vlašských orechov
- 8 kssušených marhúľ
Postup
krok
Na makovú plnku uvaríme mlieko, mak, cukor a vmiešame maslo. Cukor a maslo necháme rozpustiť a miešame, kým nevznikne hustá masa. Necháme vychladnúť. Na cesto nasypeme do misky múku, práškový cukor spolu s vanilínovým cukrom a v strede urobíme jamku.
krok
Droždie necháme rozpustiť v mlieku a nalejeme do jamky. Trochou múky posypeme okraje. Prikryjeme a necháme odstáť na teplom mieste asi 15 minút. Maslo, vajce, tuzemský um a pomarančovú kôru pridáme k múke a spolu zamiešame do cesta. Miesime dobrých 10 minút, až kým cesto nie je pekne elastické a nelepí sa na misku. Prikryté necháme odstáť 45 minút.
krok
Formu na pečenie s rozmermi 23 x 44 cm vymastíme a vysypeme múkou. Cesto na pomúčenej doske premiesime, vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a pokrájame na 6 pásov. Na 5 pásov cesta natrieme makovú plnku, poukladáme ich do formy na seba, mierne pritlačíme a ukončíme zvyšným cestom.
krok
Pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 45 minút. Necháme vychladnúť a vyklopíme. Práškový cukor s citrónovou šťavou vymiešame a potrieme koláč. Ozdobíme vlašskými orechmi a sušenými marhuľami. Polevu necháme zaschnúť, krájame až pred servírovaním.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Jablkové galetky so slaným karamelom: Doprajete si tento pôžitok?

Kysnutý koláč so slivkami: Je snáď niečo lepšie?
