Postup

 krok

Z rozmrveného droždia, mlieka a cukru pripravte kvások. Do väčšej misy preosejte múku, pridajte kvások, žĺtok a maslo. Rukami alebo mixérom vymieste hladké cesto. V miske alebo na doske ho posypte trochou múky a prikryté nechajte na teplom mieste asi 30 až 45 minút kysnúť.

 krok

Mlieko nechajte zovrieť, pridajte orechy, mak, strúhanku, rum, škoricový cukor a med. Plnku premiešajte, odstavte a nechajte vychladiť.

 krok

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske do tvaru väčšieho obdĺžnika. Nožom ho rozdeľte na tri rovnaké pásy, na ktoré pomocou lyžice poukladajte kôpky vychladnutej plnky. Okraje cesta zviňte cez plnku a potrite bielkom, aby sa cesto spojilo.

 krok

Všetky tri pásy naplneného cesta opatrne spleťte do „vrkoča“. Pletenec preložte na pripravený plech a nechajte ešte 20 minút kysnúť. Potom ho potrite rozšľahaným žĺtkom (môže byť aj celé rozšľahané vajce).

 krok

V rúre vyhriatej na 180 °C pečte 10 minút. Potom teplotu znížte na 150 až 160 °C a ešte asi 25 minút dopekajte. Vyberte z rúry, prikryte utierkou a nechajte vychladnúť.

 krok

Cukor, bielok a citrónovú šťavu dobre vymiešajte na hustú polevu. Vychladnutý koláč potrite najskôr tenkou vrstvou džemu a potom polevou. Posypte makom a nechajte stuhnúť.