Cuketa je vynikajúca na dusenie, do cesta aj ako príloha. A skvele sa kombinuje s inými druhmi zeleniny, ktoré vám práve dozrievajú v záhrade.

GUĽKY Z MORČACIEHO MÄSA S CUKETOVÝMI ŠPAGETAMI

Cuketové špagety sú skvelou náhradou za tie cestovinové. V lete ich robíme často, veď chutia každému. Oplatí sa obstarať si špiralizér!
Cuketové špagety sú skvelou náhradou za tie cestovinové. V lete ich robíme často, veď chutia každému. Oplatí sa obstarať si špiralizér!
Zdroj: Vermillon

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

SUROVINY

  • 500 g mletého morčacieho mäsa
  • štvrť šálky strúhanky
  • 1 vajce
  • 3 lyžice petržlenovej vňate
  • 50 g parmezánu + na servírovanie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 50 g mozzarelly
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

NA OMÁČKU:

  • 700 ml pasírovaných paradajok
  • tymian, bazalka, bobkový list
  • cukor podľa chuti
  • soľ

NA ŠPAGETY:

  • 2 zelené cukety
  • 2 žlté cukety
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

  1. V mise zmiešajte mleté mäso, strúhanku, vajce, nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný parmezán, prelisovaný strúčik cesnaku, pol lyžičky soli a mleté korenie. Urobte z neho 12 väčších mäsových guliek.
  2. Vo veľkej panvici na miernom ohni rozohrejte olej a opekajte na ňom mäsové guľky. Občas otočte a opečte ich zo všetkých strán.
  3. Do hrnca dajte pasírované paradajky. Uveďte do varu, pridajte bylinky a krátko povarte. Znížte teplotu a do omáčky dajte opečené guľky. Pri nízkej teplote varte 14 až 16 minút.
  4. Cukety pomocou špiralizéra nakrájajte na špagety. Môžete ich nakrájať aj nožom na tenké prúžky. Vo veľkej panvici zohrejte olej na strednú teplotu. Cuketové špagety zľahka premiešavajte a opekajte asi 5 minút. Dochuťte soľou a korením.
  5. Mäsové guľky posypte nahrubo nastrúhanou mozzarellou a zvýšte teplotu, aby sa syr mierne roztopil. Podávajte s cuketovými špagetami a posypte parmezánom.