Postup

 krok

Najprv urobte sirup: Všetky suroviny dajte do hrnca a priveďte do varu. Keď sa cukor rozpustí, varte na miernom plameni 5 minút, aby sirup mierne zhustol. Odstavte a nechajte vychladnúť.

 krok

Pripravte náplň: Pistácie a orechy rozmixujte, ale nie úplne na jemno. Pridajte mletú škoricu, klinčeky, cukor, soľ a všetko dobre premiešajte.

 krok

Formu (26 cm) vymažte roztopeným maslom. Rúru vyhrejte na 150 °C. Plátky cesta fillo rozložte na doske a položte naň formu. Nožom ju „obkreslite“, čím cesto vyrežete presne do požadovaného tvaru.

 krok

Do vymastenej formy položte prvý plátok cesta, dobre ho potrite maslom a naň položte ďalší plátok cesta. Postup opakujte, kým neminiete 8 plátkov cesta.

 krok

Na 8 vrstiev cesta nasypte tretinu orechovej náplne a na ňu navrstvite 6 plátkov cesta rovnako ako prvých osem. Potom nasypte druhú tretinu orechovej náplne a opäť ju prikryte navrstvenými a maslom potretými 6 plátkami cesta. Na ne dajte zvyšok orechovej náplne a tú opäť prekryte navrstvenými zvyšnými plátkami cesta, ktoré nezabudnite takisto potierať roztopeným maslom. Aj vrchný plátok cesta dobre potrite maslom. Potom baklavu rozkrájajte ostrým nožom do tvaru diamantu. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 150 °C na hodinu a pol.

 krok

Upečenú baklavu ihneď polejte vychladnutým medovým sirupom a posypte orechmi. Nechajte vychladnúť, zakryte fóliou a dajte odležať na 8 hodín, najlepšie na noc. Všetky jej chute sa krásne prepoja.