objednať časopis
všetky kategórie
Tradícia je tradícia: Ale ryby môžete urobiť na sviatky aj trochu inak 

Tradícia je tradícia: Ale ryby môžete urobiť na sviatky aj trochu inak 

Tradícia je tradícia: Ale ryby môžete urobiť na sviatky aj trochu inak 

Tradícia je tradícia, ale niekedy nezaškodí vyskúšať okrem sviatočného kapra či rybieho filé aj niečo iné. Inšpirujte sa napríklad týmito tipmi. 

TRESKA V PIVNOM CESTÍČKU, ROZMARÍNOVÉ BABY ZEMIAKY a HRÁŠKOVO-AVOKÁDOVÝ KRÉM

Potrebujete:

  • 3 filety tmavej tresky Radoma od Ryba Žilina
  • 10 baby zemiakov
  • 150 g mrazeného hrášku
  • 1 zrelé avokádo
  • 150 ml piva
  • 100 ml smotany na varenie
  • 5 PL hladkej múky
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • maslo
  • olej
  • čerstvé vetvičky rozmarínu
  • mletú rascu

Postup:

  1. Z piva, múky, soli a korenia si vytvoríme cestíčko na rybu. Všetky ingrediencie spolu rozmiešame v miske. Filety rýb obalíme v múke a následne v cestíčku, ktoré mierne osolíme. Ryby pečieme v oleji z každej strany cca 5 min., aby bolo cestíčko zlatisté. Baby zemiaky uvaríme vo vode. Po uvarení ich rozkrojíme na polovice a na troche masla (5-10 min.) opekáme spolu s rozmarínom. Môžeme podľa chuti osoliť, okoreniť a pridať trochu mletej rasce. Hrášok takisto povaríme aspoň 5 min.
  2. Rozmixujeme ho v mixéri spolu s avokádom, lyžicou masla a smotanou. Krém prepasírujeme cez sitko a môžeme podávať.

KONFITOVANÝ ZUBÁČ S HRÁŠKOVOU QUINOOU a CITRÓNOVOU OMÁČKOU

Tradícia je tradícia: Ale ryby môžete urobiť na sviatky aj trochu inak 


Potrebujete:

  • 2 filety zubáča Radoma od Ryba Žilina
  • 300-400 ml olivového oleja
  • 200 g quinoi
  • 300 g mrazeného hrášku
  • 75 ml smotany na varenie
  • 50 g masla
  • 1 citrón
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • soľ a čierne mleté korenie

Postup:

  1. Quinou uvaríme v osolenej vriacej vode po dobu 10-13 min. Mrazený hrášok taktiež uvaríme (cca 7 min.) Z troch štvrtín uvareného hrášku pripravíme pyré v mixéri spolu s 25 g masla a smotanou na varenie. Rozmixujeme na pyré a prepasírujeme cez sitko. Výsledné pyré zmiešame s už uvarenou quinoou a pridáme zvyšok hrášku. Konfitovanú rybu pripravíme pomalým varením na tuku.
  2. Pri zubáčovi sa skvele hodí prepustené maslo alebo olivový olej. Olivový olej v hrnci necháme zohriať, avšak nie natoľko aby vrel. Po pár minútach pridáme ryby. Necháme ich pomaly variť po dobu 5-10 minút (čas závisí od hrúbky ryby). Po vybratí ich jemne osolíme. Na omáčku si rozpustíme zvyšok masla. Pridáme vývar, šťavu a kôru z citróna a štipku čierneho korenia. Necháme 5 minút vyredukovať a s omáčkou na záver prelejeme rybu. 

Za prípravu receptov ďakujeme blogerke Lucii Gatialovej. Viac jej originálnych nápadov je na stránke www.blogujemvkuchyni.com